Стадото на баба Дора и кутията на Пандора

Спомняте ли си историята с козите на баба Дора?Настрана от съчувствието към мъката на жената, имаше море от информации и дезинформации. В крайна сметка – козите са били болни от чума. Информацията ми е от епидемиолог, a анонимността е заради политизацията на темата. Заразяването при животните става по фекално-орален път или като здравите животни ядат трева, в която има изпражнения за заразени. Има няколко вида чума при животните – бубонна, която засяга лимфните възли, стомашна и белодробна.Чумата по животните не е опасна за хората, т.е. човек не може да се разболее от чума, ако козите му са болни. Обаче не се разрешава да се яде месо или млечни продулти от болни животни. А причината, поради която животните не се ваксинират срещу опасното заболяване, е свързана с временна забрана да се продават продуктите от ваксинираните животни. Чумата не се лекува и болното животно в крайна сметка умира. Ако не бяха евтаназирани козите на баба Дора, пак щяха да умрат. Но щаха да заразят и животните на други стопани в Шарково. В крайна сметка – можеше да пламне чумна епидемия по животните у нас и това да доведе до много по-сериозни загуби за хората, които ги отглеждат.

Как е дошла чумата в стадото на баба Дора?

Жената си купила две кози от Турция, от по-евтините. Животните са с документи, паспорт и каквото се полага.  Внесени са законно, с всичко, което се изисква у нас. Само че се оказало, че са болни и така се заразило стадото й. Тук официалните власти послъгаха, защото твърдяха, че животните били купени от “черния пазар”. Ето и камъка за държавата – логично е, когато се внасят животни от страни извън ЕС, тези животни и придружаващите ги документи да останат на границата, за да им се направят изследвания от БАБХ. Да, но това не се изисква по закон и не се прави. Редно е да се промени. Много неща са променяни през годините, напр. преди 89-та спринцовките и иглите са били за многократна употреба, след стерилизация…. Вече не е така заради СПИН, хепатит Б и т.н….

В заключение – ожесточената политическа пиар кампания, която се водеше от БСП, накара експерите да замълчат и произведе фалшива новина, че управляващите трепят животни, за да въртят далавера. Всъщност властта е незаинтересована или некомпетентна и не прилага адекватни мерки, което не е за пренебрегване. Остава отворен въпросът обаче – кой щеше да носи отговорност, ако да речем от БАБХ се бяха огънали пред обществения натиск и не бяха приложили мярката спрямо стадото на баба Дора? Обществото много лесно може да бъде подведено от ловки демагози, които искат да печелят популярност, пробутвайки темите през маргинални медии и непрофесионално работещи журналисти.

Много хора зададоха реторичния въпрос – има ли бъдеще животновъдството в Странджа? Да, има, считат експертите. И за да не се провеждат подобни акции за евтаназия, добре е внасяните от Турция (като страна извън ЕС) животни да остават на границата 1-2 дена, докато им се направят проби. Това изисква сериозна организация, но е по-хуманоо и по-евтино от сега прилаганите мерки. А докато това стане, стопаните на животни, трябва да се по-информирани и събразителни. И ако купуват живитни от Турция –  да ги изолират от останалите и да поискат да им се направят изследвания. И най-важното – до получаване на потвърждение от здравните влсти, че животнита са здрави, да не ги пускат при останалите.

(42)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*