IHME – коронаепидемията в България спада след 20-22 май

Заглъхване на епидемията от коронавирус се очаква към 20-22 май, това сочат данните на финансирания от Бил Геийтс Институт за задравна метрика и оценки, IHME (Institute for Health Metrics and Evaluation). Според организацията, пикът в България е бил около 20 април. Очакваната смъртност пък е между 79 (best case) и 186 човека (worst case). Засега тази прогноза се сбъдва, пък не сме дали нито лев за нея. (Странно защо официозът “Труд” призова “Арестувайте Бил Гейтс”.)
Но сме платили не малко на щаба, въпреки че не знаем основни факти около епидемията. Например – кога е започнала епидемията у нас. Първият случай беше доказан на 8 март, но според джипита коронавирусът в България има от януари. (Припомняме, че във Франция, коронавирус беше установен постфактум в проби oт пациент, починал в края на декември миналата година.)
Щабът не е казал още много неща – например, кога ще е максимумът? По този въпрос, ситуацията е по Йонеско – в очакване на Годо. Първо го чакахме по Великден, ама тъй като тестването беше слабо, той не дойде. Сега го отлагат за юни. Ако решат да тестват, може да го дакарат на пик. Не са ни казали и останалото – колко ще се заразаят? Колко ще влязат в болница? И колко ще починат? Вместо това ни сервират, вече на порции – шменти-капели. И хората умират от ужас. Разбираемо – това се очаква.
А бюджетният излишек и цялата ни икономика потъват в Съевата дупка.

(7)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*