NDA: Хлорохин вероятно не лекува коронавирус

Фирма “Бул Био” е произвела първите количества Хлорохин у нас. Започват доставките в страната, съобщава бТВ. Медията допълва, че в болница “Света Анна” вече се използват “подобни” (не е ясно какви, вероятно антималарийни) препарати и “според лекарите – дават добри резултати” (oтново не са цитирани конкретни специалисти). Не отдавна NDA, Асоциацията по лекарствата на САЩ, една от най-авторитетните в света – предупреди, че антималарийното средство Хидрохлорохин, най-вероятно не влияе развитието на инфекция с коронавирус. Tова писа американския фармасайт drugs.com.
Преди коронаистерията, лекарството беше забранено в редица страни от ЕС, включително – и у нас. Има много странични ефекти, сред които халюцинации. И е токсично за сърцето. Бразилският опит сочи, че в комбинация с антибиотика Азитромицин, може дори да доведе до сърдечна недостатъчност и смърт.
Drugs.com пише още, че Азитромицин е надежден, но също така могат да се прилагат и други антибиотици при вторична бактериална инфекция, разбира се по лекарско предписание.
Съмнителната новина, че коронавирусът се лекува с Хлорохин тръгна от официален Вашингтон. Американският президент Доналд Тръмп в свое изкзване се позова на френския опит, но според NDA, такъв почти няма. Става дума за изследеане с 20 пациента, което е крайно недостатъчно. Припомняме, че Доналд Тръмп, който не е медик, има и други идеи за лечение на коронаболните – сред които, да се инжектират с дезинфектанти. Последното предизвика много подигравки, но първото предложение беше прието доста насериозно. Като цяло, впечатление прави, че по темата “коронавирус” политическото говорене заглушава експертите. И вместо факти и научни обяснения, получаваме противоречива информация от политиците и сформирния от правителството Национален щаб.

(4)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*