Расизмът и ценностите

Американците и по-специално демократите, които се готвят за избори, направиха от Джордж Флойд национален герой. Световните медии, пък са напът да го превърнат в нещо като месия. По същата логика, преди години и ние биме могли да имаме принос към световния ценноствен модел, като издигнем на пиедестал Ангел Димитров – Чората. Подобно на Флойд, той беше задушен при арест. Чората беше поставен по корем със завързани ръце към краката, което води то отслабване на гръдния мускул и смърт от задушаване…Той имаше криминално досие, също като и Флойд. Едно обаче не му достигна, за да бъде произведен в национален символ – цвета на кожата. Чората беше бял и затова си остана обикновен престъпник.
И при двата трагично завършили ареста – на Ангел Димитров-Чората и на Джордж Флойд става дума полицейски произвол и превишаване на правата при арест. Виновните трябва да бъдат наказани, а силовите структури трябва да изработят механизми за предотвратяване на подобни трегедии. Но Димитров и Флойд не са герои, само защото са загинали при арест. Не са герои и хората, убити при инциденти на пътя. Те са жертви на пътни произшествия. Героизмът предполага да защитиш по-слабия, излагайки се на опасност или да се жертваш, за да отстоиш обществен идеал. Например, свободата…
Правозащитниците и медиите, които повтарят казаното от тях, без да го анализират, пропуснаха да обяснят нещо основно – носител на какви ценности е Флойд? Какъв е общественият идеал, който отстоява? (Дори не е активист за првата на афроамериканците…)
В търсене на тези ценности, попаднахме на някои факти от биографията на Флойд, които не го правят пример за подражание, а още по-малко – герой. През 2009 Флойд е осъден на 5 години за въоражен грбеж в Тексас. Влязъл с взлом в къщата на жена и насочил огнестрелно оръжие към корема й…Според някои презокеански медии жената била бременна. През 2014 излиза от затвора и следващата година се мести в Минеаполис. Преди това – между 1998 и 2005 има няколко ареста, последвани от 7-8-месечни престои в затвора за кражби и притежание на кокаин.
Чората беше арестуван в Благоевград през ноември 2005 в рамките на акцията на МВР “Респект”. Той беше спряган като наркодилър, но нямаше ефективна присъда. На местопроизшествието бяха открити две пликчета с кокаин.  Само защото Ангел Димитров е бял, отношението към полицаите, извършили фаталния арест – е коренно различно. У нас те се възприемат като жертви на Европейския съд, който ги осъди на базата на снимков материал от задържането…
Изкривяването на обществената чувствителност на тема “разсизъм” е достигнало краен предел. Обществото ни е склонно да се възмути или – не от едно деяние – в зависимост от това дали жертвата е цветнокож или бял човек. Така цветът на кожата е по-важен от извършеното, което само по себе си е разисъм, само че “черен”.

(37)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*