Рекламите по време на коронавирус епудемия: Честито! Катастрофирахме!

Лошите новини са в емисията, а добрите – в рекламния блок. Максимата важеше преди кризата с коронавируса. От известно време несигурността е единственото сигурно нещо в информационния поток.
Преди няколко седмици милиони българи, бяха карантинирани от правителството у дома, за да се предотврати най-лошото. И макар че извънредното положение беше въведено с превантивна цел, никой не му се зарадва кой знае колко. Успоредно с орязването на гражданските ни права, оптимизмът напусна рекламните послания.
Платете сметката си онлайн, обяви „Виваком“ и ние ще дарим 10% за борбата с коронавируса. Скритото послание тук е солидарност – дайте ни от вашите пари и ние ще ги върнем към вас.
„Лидл“ използва заявеното телевизионно време, не за да рекламира продуктите си, а за да информира зрителите за новото си работно време, съобразено с мерките. (Не че те няма да го видят на входа на кварталния магазин.)
Какво ни казват тези реклами? Катастрофирахме. Добре дошли от другата страна на луната… Обикновено рекламодателите представят продуктите си като средство за подобряване на живота или постигане на щастие. Но след въвеждането на мерките, които потопиха много фирми, коронавирусните реклами правят само едно – признават, че нещата не вървят добре. И затова са доста безсмислени от гледна точка на евентуален пазарен ефект. Лично аз не искам, мобилният ми оператор и магазина, от който си купувам сирене, да се грижат за моята физическа безопасност. Те трябва да ми предоставят съответно качествена и надеждна връзка на конкурентна цена … и хубаво сирене, произведено от краве мляко… Не искам от всяка страна да ме бомбандират с посланието – „краят е близо, но преди това измийте си ръцете!“
Карантинната телевизия е заредена с много цинизъм – реклами, на енергийни напитки съдържащи витамин „Це“ и „Де“, застрахователни компании или банки, които ви напомнят, че можете да живеете изцяло онлайн, ползвайки услугите им. (Разбира се, ако имате пари в сметката си.) Много от тези реклами, звучат като отчаян вик на бизнеса, който иска да задържи клиентите си, успокоявайки ги, че всички сме заедно. Но не е така. Някои са зле – загубили близки хора (не е задължително заради коронавируса) или работа си, а други са затворени в слънчевите си имения…Подобни послания от известни личности, чупят тъпомера на общата безполезност.
Ако искате да информирате клиентите си, че доставяте храна по домовете, коронаистерията няма място. Кажете го простичко и по възможност – посочете конкретната полза. Хората нямат нужда от тържествени обети и призиви от типа на: ние сме отговорни, бъдете и вие. (А не един и два подобни бяха отправени от българските медии.) Това е обидно за аудиторията. Излиза, че не само управляващите, но и журналистите мислят за драгия зрител/слушател като за стадо овце. На което той ще отговори с друго нарицателно: „мисирки“…И накрая – малко оптимизъм. Ползата от кризите е, че дават рядката възможност да преосмислим обществото, в което живеем. Когато истерята приключи, България може да се опита да създаде бъдеще, което разчита по-малко на широките обществени познания за дълголетието, основано на пиене на витамини.

 

(32)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*