“Спешна помощ” като пръскачка на (корона)вируси

Над една-трета или 266 от 733 служители на Спешна помощ, са дали положителен резултат за коронавирус, стана ясно от вчерашното изявление на директора на Центъра, д-р Георги Галев. След тестване с писиар, се оказало че 13 медици са инфектирани. (Останалите 153-ма явно вече са преболедували.)
Половината от установените с коронавирус нямали оплаквания, казва още шефът на Спешна помощ.
Покъртителна история в няколко направления: първо, след като половината служители на “Спешна помощ” са нямали симптоми, излиза че останалите 6 или 7 човека са имали и са си мълчали. И лекарите, започват да се държат като пациенти, като си сменят местата. А някои се чудят как един човек, след като му открили коронавирус – избягал от болницата и си отишъл на село.
На второ място – какво от това, че не посещавате баба си и дядо си? Социалната изолация е напълно безсмислена…За 2 месеца извънредно положение, все им се е случило да не се чувстват добре. И вместо да ходят до поликлиниката, са се обадили на “Спешна помощ”. От там са дошли да им измерят кръвното, но може да са им донесли и коронавирус. Това, което д-р Галев не каза е колко адреса са посетили въпросните 266 спешни медици през последния един месец. Вероятно – хиляди. Преди време имаше 8 положителни за коронавирус пак от Спешна помощ и за една седмица бяха обиколили около 600 пациенти. С това искаме да кажем, че няма смисъл да си седим по къщите, ако рисковите групи, като медиците не се тестват. И не страшно, ако сте в добро общо състояние и се заразите – все пак около 70% от хората трябва да се срещнат с вируса, за да спре разпространението му. И още нещо – по ирония, по подобен начин (чрез “Бърза помощ”) може да се разпространява и грипът. Виждаме го сега заради карантината. И това е оптимистично, някак. Извънредното положение може даде даде ценни данни на епидемиолозите. Но няма да предпази никого от коронавирус. Само икономиката беше пожертвана…

(11)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*