Търси се CIO

Между 2002 и 2017 г. държавата е похарчила над 1 млрд. евро за информационни технологии под една или друга форма и въпреки това електронното правителство е готово под 50 процента. Сумата е пет пъти над цената за създаване на един нов
iPhone, а резултатът все още предстои. Между другото точна цифра за цената на електронното управление у нас няма. Според предвиденото в законодателството то трябва да е факт до края на тази и началото на следващата година и в този смисъл може да изпревари срока, заложен в стратегията на МС. Но както знаем – законите и стратегиите се променят.
Общото впечатление, което остава след по-детайлно вглеждане в развитието на цифровизацията на държавата, е за проектна немощ. В маркетинга има една шега, че когато стратегията е грешна, виновни са подизпълнителите. Затова още от самото начало ще заявим, че подизпълнителите не са виновни. Отговорността за високата цена и лъкатушния ход на проекта е изцяло на държавата.
Електронното управление е част от ресора на Министерството на транспорта, телекомуникациите и информационните технологии. Нарочно изписах цялото име на ведомството – информационните технологии в него са на последно място. С проекта по-конкретно се занимава Държавната агенция „Електронно управление“, но тя има контролни функции. Процесът е разписан в една правителствена стратегия, която обхваща периода 2014 – 2020 (и е писана през 2013), и в пътна карта, която е за времето 2016-2020. В ИТ индустрията обаче новите технологии навлизат със скоростта на светлината. Концепциите, актуални през 2013, вече са стари, а през 2020 ще  изглеждат като музеен експонат.
За да свири един оркестър, трябва да има диригент – иначе някой ще избърза, а друг ще закъснее и вместо симфония ще се получи какофония. За да се случи един толкова сложен и скъп процес като дигиталната трансформация на държавата, трябва да има „проджект мениджър“. Електронното управление на автопилот не може да се случи.
Важни сектори като финанси, земеделие, туризъм имат отделни министерства. А ИТ, които са сред най-печелившите и перспективните и от които зависи развитието на останалите сектори – не. Защо?
Източник: CIO.bg

(1)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*