Удължиха извънредната епидемична обстановка, но данните издишат

Информацията за разпростанението на коронавирус у нас, напомнят следния соцвиц: ежедневник написал, че България ще изнася компютри за Япония. На другия ден, уточнили, че става дума за компоти, които обаче България ще внесе от Яония.

Напоследък се докладват над 100 заболели дневно, но това не значи, че има “втори пик” в България, както казаха от СЗО. Всъщност, заболелите през юни не са повече от тези през май. Впечатлението за ръст на болните е измамно. През юни се тестват повече хора, което е причина за увеличеният броят на заразените. Ако сравним данните за двата месеца и приравним положителните тестове към 100 (защото се изследват различен брой хора), излиза, че на 100 тествани има 3-4 заразени (или 3-4%). От тези 3-4%, над 90% не развиват или са със слаби симптоми. А това сочи, че вирусът не е толкова опасен, колкото ни убеждават.

Обявяванета бройка на заразените – силно завишена

Обявените 89 заразени с коронавирус в Доспат, всъщност са 16, пише сайтът “Зовнюз”. При 73-ма положителните резултати не са потвърдени при повторното тестване в края на карантината (14 дена след първия тест), което навежда на мисълта, че те въобще не са били заразени. Доспат далеч не е единственият град със сгрешени данни за коронаболни, по посока на завишаване. Припомняме, че на 23 юни кметът на Благоевград Румен Томов даде местното РЗИ на прокуратурата заради 7 фалшиво положителни писиар теста на общински служители. В Перник (детска градина “Родолюбче”) и София (50-та детска градина) също бяха докладвани фалшиво положителни писиар резултати. Има ли и други? Може ли да се окаже, че решението за удължаване на извънредната епидемична обстановка е взето на базата на непотвърдени положителни писиар резултати? И още – каква част от ежедневно докладваните “новозаразени” са тествани повторно стари случаи? Както стана ясно, системата няма възможност да маркира това…Не става ясно и как се “води” пациент, който е дал един полижителен и после два отрицателни резултата (както при трите учителки от столичната 50-та детска градина). Като болен или като здрав? Не на последно място, Националната информационна система не отчита сгрешените тестове, а такива има – поне според 26-те лборатории, в платформата labtestcovid19.com, които работят със същите тестове.

Неясно е – колко са починалите от коронавирус

Възникват доста въпроси, ако сравним броя на пациентите с ковид в интензивно и броя на починалите у нас. В рамките на седмица тежките случаи намаляват с около 21 процета, а смъртните се увеличават близо 5 пъти! За времето между 16 и 23 юни, хората в “интензивното” са с трима по-малко (на 16. 06 2020 са докладвани 14, а на 23.06.2020 – 11 пациента), а починалите са 19 човека.

Какво означава това? Сещаме се за две възможности. Едната е напълно нелогична и сочи, че леките случаи са по-смъроносни от тежките. (Но тогава възниква въпросът – защо няма починали от коронавирус у дома.) Другата – че като “починали от ковид” се докладват хора, споминали се от друго, които за били заразени с ковид и имат леки или никакви симптоми (след като не са в “интензивното” – поне според данните на щаба). С две думи – информацията относно смъртността от коронавирус в България е силно преувеличена и манипулативна. Може ли да се окаже, че починалите от коронавирус – с двустранна бронхопневмония, доказана с рентгенова снимка са по-малко от половинт на онявената бройка?

Впечатление прави и фактът, че всички починали от ковид са били приети в болница. Няма починали у дома, което ще рече, че тежките случаи наистина са много, ама много малко. Броят им все още не е ясен. Според данните, които се изнасят от щаба, не може да се прецени колко човека от приетите в “интензивното” са в тежко, колко в средно тежко състояние и има ли там и пациенти с леки симптоми. В “интензивно”, през разглеждания период (16.06 -23-06.2020) се докладват между 14 и 11 човека, като на 20 юни, пациентите от 13 се увеличават до 17, за 21-ви липсват данни, а на 22 юни, те отново са 14. На 20 и 22 юни няма починали, с коета да се обясни разликата от 4 човека, така че вероятно са се подобрили.

Интубираната жена от Хасково

На 17.06 беше съобщено, че в Хасково е изписана 36-годишна жена, която е била интубирана в продължениие на 41 дена. За нея се каза, че е добре; няма корнавирус, но ще остане под домашна карантина още 14 дена. Това завучи малко фантастично. Когато човек е интубиран, той е в безсъзнание – релаксиран, анестезиран, упоен. Има и редица рискове като белодробни инфекции, внесени от интубационната тръба, баротравми и травми на трахеята. Трудно е да си представим как днес те екстубират, а утре те тестват и те – изписват. В някой екшън-филми, всичко е възможно, но в реалния живот възстановяването след интубация не е толкова бързо. Минава се през постепено захранване, защото докато е на командно дишане пациентът се “храни” със сонда. Следва и период на рехабилитация, т.е. и да не е под карантина 14 дена, жената не може да хукне по улиците, защото не се е движила цели 41 дена. Интересно би било медиите да издирят пациентката и да разговарят с нея, но доколкото ми е известно – това не се е случвало.
Не на последно място, важно е щабът да каже – има ли интубирани пациенти с ковид, колко са те и каква е смъртността при подобни случаи. Оставаме с впечатление, че парата, която се вдига около коронавитуса у нас следва линията епидемия без болни. За съжаление медиите не допринасят за изясняване на ситуацията, а по-скоро се опитват да паникьосват хората, при много малък интерес наистина да “разчепкат” темата…

(69)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*