БНР – с фалшива новина за лечението на коронавирус. Радиото рекламира непроверен метод, който може да е опсен

фалшива новина
Държавното радио, което се издържа с парите от нашите данъци, ни облъчва с непроверена информация за нова панацея срещу коронавирус, на алтернативния център за лечение “Интеграмед”. Публикацията не е означена като търговско съобщение, макар че е етично.
Припомяме – ако редакторите на медията са пропуснали, забравили или не проверяват източниците си, че рекламираният от тях център за алтернативна медицина има скандална слава.
С дейността му е свързано едно от ранните разследвания на Мария Чернева, БНТ. Тогава центърът лекуваше онкологични заболявания с инсулин. Изводът от репортажа беше, че “Интремед” действа в нарушение на българското законодателство и че провежданата терапия е опасна за пациентите. От 2012 насам , Министреството на здравеопазването на няколко пъти отнема лиценза на центъра, но по-късно той отново отваря врати.
Озонотерапиа на коронаинфекция - недоказан метод, предлаган от "Интрамед"
Сега, “Интремед” работи с пълна пара и промотира дейността си. Има нов ръководител – проф. Лъчезар Аврамов, член на Институра по електроника към БАН. (а не както пише БНР – директор на института). Новото в портфолиото му е лечение на коронавирус с високи дози витамин “це” и озон.
Високите дози витамин “це” са вредни, водят до натрупване на свободни радикали в организма, образуване на бъбречни камъни и др. нежелани реакции. Що се отнася до озонотерапията – нашите съседи в Турция в момента провеждат клинични проучвания. Но отвъд океана, са по-напред по темата и определят подобни лечебни практики като “измама”. USA Today, описва процес в Тексас срещу център за алтернативан медицина, предлагащ лечение на коронаинфекция с озон. Причината за осъдителното решение на американския съд е , че няма научни доказателства, че озона убива коронавируса. Според становището на FDA (Американската агенция по лекарствените средства), озонотерапията срещу котонавирус може да предизвика астматична симтоматика и дори – белодробна тромбемболия, която е смъртоносна.
Озонотерапията на ковид предвижда взимане на определено количество кръв от пацента, обогатяване на тази кръв с озон и обратна инфузия в тялото на пациента.
Озонът е газ, изграден от три кислородни атома и съставя горния слой на атмосферата, който предпазва земята от слънчевата радиация. На нивото на земната повърхност, обаче озонът е замърсител. Вдишването на този газ е опасно за здравето, тъй като води до раздразнение на горните и долните дихателни пътища, кашлица и задух.
По отношение на “Интремед”, трябва да се има предвид, че проф. Лъчезар Аврамов е с техническо образование не е завършил медицина, следователно – не е лекар и няма право да практикува като такъв.
В заключение, добре е всякаква новина от БАН, от пиар агенция или отнасяща се до коронавируса, хубавичкода се проверява. Има много комуникационни агенции, които ви предлагат непроверена информация, идваща от техен клиент. Работа на медиите е да проверят историите, преди да ги публикуват.
Това не е първата издънка на БНР – в началото на коронаистерията пуснаха дописка за бързия тест за коронавирус на проф. Йонко Мермерски, онзи с добавката за гориво “Дизел Юнак”. Всъщност, ставаше дума за кислороден концентратор, а не за тест.

(15)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*