Корупция и ограничен достъп до здравеопазване – това са резултатите от промените в Закона за здравето

линейка

Смъртта на д-р Юлиян Стамов от столичната “Спешна помощ”, поставя въпроса доколко адекватни са промените в Закона за здравето, с които коронавирусът беше приравнен към чумата, антракса и туберкулозата. За голяма радост, у нас няма случаи на чума или антракс, но туберкулозата е доста разпространена. Причина е за около 50% от смъртните случаи от инфекциозни заболявания.

Знае се, че коронавирусът е далеч по-мако смъртоносен от “жълтата гостенка”, макар и по-заразен (вирулентност около 1.3 или 1 болен заразява между 1 и двама здрави). Общо-взето около 97% от случаите на ковид у нас минават без симптоми или с леки такива. Обаче безумието, натворено от законодателите остава…

Някой ще каже – какво толкова, ако мерките са по-строги от необходимото. Нали целта е да ни пазят. Добре, но представете си, че имате доброкачествен тумор на коляното и хирургът, вместо да го премахне, ви ампутира крака. Няма да сте доволни, нали? А ако ви обясни, че ви е оставил с един крак за по-сигурно, може да го осъдите. Същата е работата и със законите. Когато предвидените мерки и санкции са по-строги от необходимото – осакатяват обществения климат.

В случая със здравния закон, промените намаляват достъпа до здравеопзаване на болните от ковид, създавайки условия за корупция. От трагичната развръзка на д-р Стамов разбираме, че диагностицираният с коронавирус е в капан. От чата между него и колегата му от Ливърпул, публикуван от “Дневник” Изборът е да си плати “под масата” за линейка, при това – колкото му поискат, или да рискува състоянието му да се влоши. Линейката не идва при първото обаждане. 20 лв.са малко за шофьора… Мизата, казват е далеч по-висока… Лекарят, превърнал се в пациент, води преговори с колегите си два дена за “превоз” до болница. Вероятно затова пациентът, заразил д-р Стамов, въпреки симптомите на коронаинфекция, е казал на 112, че имат сърдечна криза… И се стига до порочен кръг, а жертвите са достойните и самотвержени медици като д-р Стамов.

И в крайна сметка, резултатът от прекалено строгия закон е по-голямо разпрстранение на вируса. (Затова, когато се говори за въвеждане на каквито и да било мерки, те трябва да отговарят на ситуацията.)

Третирането на коронаболния като чумав, не му позволява да напусне дома си, да си вземе такси и да отиде до болницата, за да му направят рентгенова снимка… Макар да става дума за пневмония, все пак – едно от възможните усложнения след сезонния грип. И – да, от нея се умира, ако пациентът отиде твърде късно в болница! Така че смъртният акт на д-р Стамов е подпсан не от някой без маска. Дори не от пациента, заблудил екипа на “Бърза помощ”, че е със сърдечна криза, а от Народното събрание!

(20)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*