Кой всъщност е проф. Витанов, когото медиите пробутват като математик?

Проф. Витанов винаги е под ръка на управляващите, с катастрофални прогнози, които за голяма радост са далеч от истината!

Всички медии наричат “математик” проф. Николай Витанов, един от членовете на НОЩ. Той е спряган за автор на апокрифния епидемичен модел за очакваното разпространение на коронавируса у нас. Прогнозата му не е публикувана официално, но пък се твърди, че стои в основата на решенията, които бяха взети за блокиране на страната между 13 март и 14 май.

Струва си да допълним, че въпросният учен, известен с презрителната си усмивка и прозвището “повелитялят на гатанките”, ако бъде запитан за данните за заболеллите, вместо да даде конкретни отговори, си служи с метафори. Но иначе охотно коментира медицинската тематика около коронавируса. Възможно е образният език на Витанов да е свързан с по-ранни негови прогнози, които “страхуваха” хората, но се оказаха неверни. Част от тях публикуваме в края на дописката.

Важно е да се уточни, че макар в публичното пространство, проф. Витанов да битува като “математик”, той е физик и работи към Института по механика на БАН (не към Института по математика и информатика). Специалист е по механика на флуидите, а през 2007 е защитил доктурантура по математика, което не го прави “професор по математика”, в какъвто го произведоха колегите. Доктурантурата по математика се отразява като “к.м.н” – което ще рече “кандидат на математическите науки”, но същата абревиатура може да означава “кандидат на медицинските науки”, във връзка с компетенциите му по епидемиология. Шегичка.

Ето линк към профила на професора в Института по механика на БАН – има и снимка….Публикуваме и някои от “прогнозите” му, достойни за малинка или за вашето доверие – въпрос на преценка. Важното е, че проф. Витанов винаги е под ръка на властта, за да дава точните прогнози!

(411)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*