Как да разпознаваме техническото наблюдение при протести?

Усетихме тежестта на полицейските репресии у нас, по време на продължаващите, над три месеца протести с искания за оставка на министър-председателя и главния прокурор. Статистиката се измерва с десетки арестувани, бити и обгазени по улиците и площадите на София…Жертвите не бяха случайни хора – журналисти от сайта за разследвания “Бивол”, екип на бТВ. Пред дома си от неизвестни лице беше нападната и бита Ренета Инджова, бивш служебен премиер на България, която преди това говори пред протестиращите. Тази статия цели да ви информира – какви средства за наблюдение може да използва полицията по време на протести и как да опазите самоличността си.

Камери, които се носят върху тялото

Снимка от протеста на 02 септември в София. Устройството, птиличащо на микрофон върху униформата на полицаите е телесна камера.
Снимка от протеста на 02 септември в София. Устройството, птиличащо на микрофон върху униформата на полицаите е телесна камера.

За разлика от много други технологии, които се използват от полицията, телесните камери могат да служат както за правоприлагане, така и за обществена отчетност. Те възпират и документират нарушенията и използването на сила от страна на полицаите. Но също така кадрите могат да се използват за проучване както на хората в контакт с полицията и на трети страни, дори без да осъзнават, че са заснети. Ако се комбинират с лицево разпознаване или други технологии, камерите на униформите, носени от
стотиците полицейски служители, документират думите, действията и местонахождението на протестиращите. Поради тази причина американския щат Калифорния, където започна недоволството срещу полицейската бруталност, довела до смъртта на Джордж Флойд, забрани технологията за идентификация на лица, през мобилни полицейски устройства, включително камерите, прикрепени към униформите.

Тези устройства могат да изглеждат различно – в някои случаи приличат на квадратна кутия върху гърдите на полицаите или надничат над едното рамо.

Дронове

Дроновете са анонимни трудно видими летящи машинки, често екипирани с камери с висока разделителна способност. Това са термо- или инфрачервени камери, които предават на живо; термосензори, четци на регистрационни номера, радари и др. технически средства за наблюдение. През деня, дроновете могат да снимат статични изображения или да записват видео, както и нощем – с помощта на инфрачервени лъчи. Екстрите са разнообразни – средства за прихващане на мобилни телефони, както и софтуерни инструменти, четци на регистрационни табели, разпознаване на лица и GPS проследяващи устройства. „Предлагат“ се и дронове с правоприлагащи функции, които могат дори да умъртвят мишената. (За щастие в ЕС тези технологии за забранени). Дроновете могат да летят като ескадрила – по няколко в група и да останат сравнително дълго в небето. Често се използват от медиите по време на протести или от граждански организации, за да заснемат полицейския отговор. Дори да видите дрон по време на протест, не означава, че е пуснат задължително от полицията.

Четци на регистрационни номера (ALPR)

ALPR камера - снима регистрационните номера на автомобилите
ALPR камера – снима регистрационните номера на автомобилите

Това са високоскоростни компютъризирани системи от камери, които се прикрепят на уличните стълбове, лампите, магистралните надлези и полицейските коли. Те снимат всички регистрационни номера, автомобилите водача и пътниците, както прилагат данни за локацията, датата и часа. След това всичко се „качва“ на главния сървър. По време на демонстрации полицията може да разположи ALPR-и, за да идентифицира хората, шофиращи към или паркиращи в близост до протеста. Използвани съвместно с други ALPR из града, полицията може да проследи движението на протестиращите, докато пътуват от демонстрацията и до домовете си.

FLIR камери

FLIR (Forward-looking Infrared) камерите, са термични устройства, които засичат телесната температура и се използват нощем. Срещет се и в преносим вариант – монтират се върху автомобили, каски и др. Често се използват при наблюдение от въздуха – с дрон, самолет или хеликоптер.

Техники за наблюдение, които не се виждат

Лицевото разпознаване е метод за идентифициране или проверка самоличността на даден човек чрез лицето му. Системите за разпознаване се използватидентификация по снимки, видео или в реално време. Органите на реда използват мобилни устройства за идентификация на хора по време на проверки.

На протест, всяка камера, която срещнете, може да има софтуер за разпознаване на лица или други видео анализи. Това включва полицейските телесни камери, монтираните на сгради, улични лампи или кули за наблюдение.

Освен това някои специализираните полицейски части имат биометрични устройства, под формата на смартфони и таблети, които показват самоличността на заснетите лица.

Мониторинг на социалните медии

Наблюдението на социалните медии е широко разпространено, особено около протестите. Полицията често изтрива хаштагове, публични събития, коментари в социалните медии, връзки и или дори групи. Това може да се направи служители на силовите структури, или от алгоритъм, обучен да събира публикации в социалните медии, съдържащи определени хаштагове, думи, фрази или маркери за геолокация.

Редица граждански организации в САЩ отдавна призовават Google и Facebook да забранят на полицията да използва скрити акаунти с фалшиви имена. Често срещени имена като „Мария Димитрова“ отдавна позволяват на полицията да прониква в частни групи във Facebook и събития под фалшиви профили.

Симулатори на мобилни клетки

Симулаторите на мобилни клетки, се наричат IMSI улавящи устройства и се маскират като редовни кули на мобилните оператори. Полицията може да използва подобни симулатори на мобилни клетки, за да идентифицира всички IMSI (International Mobile Subscriber IDs) на място. По IMSI на телефоните, те идентифицират протестиращите, собственици на въпросните устройства. Извън протестите, полицията също използва симулатори на мобилни клетки, за да определи местоположението на даден телефон (и неговия собственик), често с по-голяма точност, отколкото би могла да направи телефонната компания.

Центрове за наблюдение на престъпността в реално време

Това са центрове за анализ на различни технически средства за наблюдение – от четци на регистрационни табели и мрежи от камери до социални медии. Много често, при анализа се използват т.нар. „предсказващи алгоритми“, които на базата на въведените данни прогнозират къде може да възникне конфликт или да се извърши престъпление.

(23)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*