Мракобесие! Промени орязват свободата на словото и човешките права

Законодателни промени, предвиждат ограничения на свободата на словото на лекари и нарушение на човешките им парава. Това става ясно от гневен пост на пумолога проф. Коста Костов във фейсбук. Медикът алармира за подготвян законопроект, “в който е залегнала парична санкция (глоба) от 1000 лева и пробация за медицински персонал, напуснал работното си място поради несъгласие с начина, по който държавата се отнася с него – неосигуряване на защитно облекло и условия за безопасна работа.”

По всяка вероятност повод за законопроекта е обилната критика срещу управлението на ковид кризата у нас, която се лее под формата на снимков материал и постове на медици в социалните мрежи. Фейсбук изобилства със съобщения, че в болниците  липсват маски, защитни облекла, медикаменти, кислородни бутилки и елементарна апаратура. Не отдавна,  екипът на Клиниката по бъбречни транспантации на УМБАЛ “Александровска” начело със завеждащият – проф. Емил Паскалев подаде оставка. Повод за решението беше насъгласието им с превръщането на клиниката в ковид отделение, без да бъде посочено къде ще бъдат преместени трансплантираните пациенти. И това е само върхът на айсберга. В началото на ноември, д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници, предупреди, че системата се разпада и че редица лечебни заведения в страната, поради липса на специалсити, няма да могат да подпишат договорите със НЗОК за следващата година.

Но липсата на достатъчно медици и финансиране е само част от проблема – благодарение на неадекватните промени в здравния закон и актовете под него, здравната ни  система е блокирана. В момента, от лечение са отрязани както хронично болните (тъй като с наредба на ресорния министър е преустановен плановия прием в здравни заведения), така и болните от ковид. Приемът в болница става след писиар тест. Резултатите излизат след дни, а цената е “стопираща” – около 130 лв. Понякога пациентите не доживяват да получат теста си…

Вместо да подобрят организацята в здравеопазването и да осигурят необходимото за смекчаване на обстановката, управляващите са рашили да “запушат” устатата на медиците и да ги задължат да работят в нездравословни и опасни условия. Предлаганият текст е в разрез с българската Конституция и Конвенцията за правата на човека на ООН, според които работникът или служителят има право да откаже труд, който е опасен и/или вреден за здравето му. Припомняме, че ограниченията на свободата на словото и принудителният труд отпаднаха в края на 1989-та, с падането на режима на Тодор Живков. В момента у нас, принудителен труд няма дори в затворите. Промените, които се предлагат, са опасни за демокрацията, защото носят носят духа на комунистическата диктатура. Не се лъжете, че това е временно и че засяга само лекарите. Опитайте се да изпържите “временно” едно яйце. Можете ли от изпържено да го върнете обратно в сурово състояние? Не. Ако подобно нещо “мине” за една група от обществото, цялото общество е застрашено. Трудните за преглъщане неща се сервират винаги на малки порции.

(28)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*