Домашен арест – с това ни лекуват, ако хванем ковид

Безумието, наречено “карантина” остава…Да припомня – карантината не е здравна мярка. Тя не ви лекува. Тя ви ограничава да напускате дома си, защото се предполага, че сте опасни за околните…Това е дискриминационно. По какъв начин болният от ковид е по-опасен за околните от болния от туберкулоза, хапатит Б, ХИВ или тиф? По тази логика, утре някой ще да реши, че който живее в “Люлин” може да е престъпник. И ще забрани на жителите на квартала да напускат домовете си след 19.00 часа.
 

Карантината се налага не от здравните власти, а от служителите на МВР в лицето на полицаите от районното управление и следователно е наказателна мярка, нещо като домашен арест, на болния човек. Силите на реда следят за спазването й, проверявайки поставения под карантина дали си е у дома. Но НИКОЙ НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВА ОТ ЗДРАВОСЛОВНОТО МУ СЪСТОЯНИЕ. Ковид е стигма у нас, не диагноза.  

В допълнение, според документа, с който се налага – карантината е доброволна и здължителна, което е пълна безсмислица. Силовите органи връчват на болния “Предписание” или писмена заповед. А заповедта е императивна, не индикативна, нали? Лицето, на което се връчва “предписанието” декларира, че ще спазва ограниченията доброволно. Това е някаквъв правен и логически нонсенс – ако е заповед, следва да се подпишеш, че си я получул. Ако изпълняваш нещо доброволно – не следва да има императив, а още по-малко – наказание – солена глоба от 3000 лв. (или 5 минимални работни заплати).  

Не на последно място, карантината ограничава достъпа на болните от ковид до здравеопазване, защото, ако се почувстват зле, те не могат да напуснат домовете си и да отидат в болница или да си направят кръвни изследвания, белодробна снимка или да си купят аспирин от аптеката. Трябва да се обадят на “Бърза помощ”…и да чакат, понякога с дни, ако разбира се дочакат… Е, който има възможност, може да си повика лекар на домашно посещение. Цената е около 200 лв., защото посещението е частно и “неофициално”.  

За съжаление няма нито една неправителствена организация, която да даде тази идиотщина с карантините на Конституционния съд! По отношението към болните и по-слабите се разбира, както общество сме. Някой ще каже – като изолирам болните от ковид, се предпазваме! Дрън-дрън! Като се предпазвате – защо тогава има още заразени? Който жертва свободата в името на сигурността, губи и двете (по смонен, Вазов,”Под игото”)

(9)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*