САЩ – кутията на Пандора

Сцени на хаос в американската столица шокираха страната и света, след като привърженици на Доналд Тръмп щурмуваха сградата на Конгреса. Твърденията на президента, че изборите са фалшифицирани, подбудиха феновете му да влязат в Капитолия. В резултат на сблъсъците между силите на реда и протестиращите, загинаха 4-ма граждани.

Случващото се в САЩ е вандализъм. Но не е изненада, а някак очаквано развитие на обстановката отвъд Океана от 2016 насам. Някои медии определиха сблъсъците между протестиращите и полицията, като безпрецедентни от времето на Виетнамската война. Но не е така. Четири години демократите “палиха” и съсипваха цели градове…Списъкът на Wikipedia с протести срещу Тръмп преди и след изборите се състои от няколко страници. А с изтичането на мандата му, градусите се покачиха. Недоволството под мотото Not our president (Това не е нашият президент), от 2016-2017 изглеждаше като утринна роса, на фона на последната предизборна акция на Демократте – Black Life’s Matters (Животът на черните има значение), която остави 19 трупа, без да броим първата жертва – Джордж Флойд. Нима подобна акция е повод за гордост?!! Не, не е, макар че медиите си затварят очите.

Дали ще наречем днешната ситуация на Капитолия “метеж”, “простест” или “преврат” няма значение – след методично протвопоставяне през социалните медии, съмнителни изборни резултати, налети пари, пристрастни медии, цензуриране и внезапно появила се, в удобен момент, глобална пандемия. Днес отново беше свалена маската на една лицемерна държава, натрапваща на света своя модел, зад който прозира фалш, насилие, подлост и тлее много омраза.

Всъщност, в САЩ се борят не Демократи и Републиканци, а глобалисти и антиглобалисти. И това е основното противопоставяне в днешния свят, от чиито изход зависи бъдещето. Левицата отвъд Океана, наречена “Демократи” и нашите “десни” се числят към лагера на глобалистите или поддръжниците на окрупняването на света, което е в интерес на мултинационалните корпорации, ИТ гигантите и “каймака” на планетата. Към по-стария и засега губещ лагер на защитниците на националната държава се числят американските десни или Републиканците, европейската и нашата левица. Америка, уви, е в криза. Казвам го с много болка, защото случващото се в САЩ е предпоставка за сериозен геополитически риск. За съжаление пандемията и новото “нормално” сложиха край на света от вчера…Добре дошли в красивия нов свят!

(9)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*