Пълни концертни зали, клубове и спортни събития – възможно е въпреки COVID

Компанията Gemma Recoder, организира концерт за 5000 човека в Барселона миналия месец. Събитието е без социално дистанциране и предлага потенциално решение за възобновяване на живите събирания. Испания не е единствената страна, която прави стъпки към възстановяване на културно-развлекателния живот. Холандия пуска тестово клубни вечери в Амстердам, както и известен брой музикални фестивали. Страната даде зелена светлина на Евровизия, която ще се проведе през май с публика на живо.

Тези експерименти носят известна надежда за концертната индустрия, която беше срината по време на пандемията. Само в Обединеното кралство през 2018 събитията на живо, включително фестивалите, спортните игри и конференциите, са генерирали 42.3 милиарда паунда директни приходи, според платформата за билети Eventbrite. В световен мащаб пазарът е с обем над 1,1 трлн. долара през 2019, по данни на пазарната агенция Allied Market Research, а индустрията е готова да се разшири до 1,6 трлн.долара до 2028 г., въпреки ефектите от изминалата година, при която музиката на живо е отменена и конференциите са онлайн.

Но провеждането на събития, като концерта в Барселона ще е трудно и дори непрактично, освен за малко на брой големи събирания. Събитието отне месеци на координация със здравни власти, струваше 250 000 евро и беше възможно само с подкрепата на местните власти. Разчиташе на тестове, за да създадат т.нар. „мехурчета за здравето“.

Хората с билети получават достъп, като изтеглят приложение, въведат данни за контакт и резервират бърз тест за коронавирус (има пунктове на три места в града) в деня на концерта. Тези, които са тествани отрицателно, могат да присъстват. На влизане посетителите получиха маски и бяха разпределени в една от трите зони, където можеха да се смесят. Всяка от тези секции съдържаше около 1600 души и имаше отделни съоръжения. Хората с положителни тестове за Covid, са получили парите си обратно и са били поставени под карантина.

Този модел може да послужи при организирането на подобни мащабни събития – като фестивали или спортни състезания, където хората купуват билети предварително, а големите стадиони или зали имат достатъчно място за тестови центрове. Но все пак остава въпроса – кой плаща за тестовете и наблюдението. От друга страна, здравните служби биха могли да използват възможността за откриване на безсимптомни инфектирани при младите, които иначе не биха били тествани.

За повечето други дейности, които предполагат събиране на много хора не едно място, логистичното предизвикателство на концерта в Барселона би било непосилно. Това няма да работи за забавление, което разчита на импулс и спонтанност, като например отбиване до бар или нощен клуб или дори посещение на кино. В тези случаи ваксиннационните паспорти, макар и противоречиви, биха могли да бъдат спасителен пояс.

Въпреки че хотелиерите се противопоставиха на подобни сертификати, заради разходите за проверката и риска от дискриминация на клиенти, които не са ваксинирани.

Обсъждат се варианти за достъп до събития като концерти и игри със скорошен отрицателен тест или антитела от предишна инфекция. Този подход може също да се приеме повече сред организаторите на спорт и музика, които са загубили приходи от пълното спиране на масовите събирания, отколкото от баровете и ресторантите, които са намерили други начини да продължат да работят.

По-късно този месец в Англия са насрочени доста събития, които ще съберат много хора на едно място, като Световното първенство по снукър в Шефилд, комедийните вечери, клубните вечери и кинопрожекции. Подобно на концертите в Европа, те биха могли да дадат ценни насоки за това как да се продължи със събитията в условият на епидемия.

Текстът е писан за Bloomnerg.

(44)