САЩ спира ваксинациите с J&J – преосмисляне на стратегията или рестарт на кампанията?

ваксини

Скоро най-голямата бариера пред политиката на правителствата за справяне с Covid-19, ще бъдат страховете на хората от ваксините, а не предлагането. Въпросът е – какво следва? Рестарт на имунизационата кампания с продуктите, за които се счита, че са безопасни или промяна на стратегията. Възможно обратът да поеме по посока разработване на етиологично лечение – иначе казано препарат, който спира репликацията и унищожава вируса. Досега по-застъпената линия беше връщане към “нормалното”, чрез достигане на колективен имунитет от ваксинации. Това обаче, е по-лесно на теория, отколкото на практика.

Решението на администрацията на Джо Байдън (от 13 април, вторник) да спре ваксинациите с Johnson & Johnson, докато учените разследват случаи на редки кръвни съсиреци в резултат от препарата, изглежда разумно.

Още проблеми с безопасността

Миналата седмица медиите съобщиха за редки тромбози при хора, получили ваксината на J&J. Един от ваксинираните почина. Не е ясно дали ваксината е причинила съсиреците, но страховете се увеличават, поради липса на информация – особено след като подобни редки тромбози бяха свързани и с ваксината на AstraZeneca. Двата препарата са базирани на сходна технология – аденовирус.

В съвместно изявление от вторник, Центровете за контрол и превенция на заболяванията (Сenters for Disease Control and Prevention, CDC) и Американската агенция по храните и лекарствата (Food and Drug Administration )заявиха, че разследват шест случая на церебрална венозна синусова тромбоза (CVST). Това се случва, след като 6,8 милиона американци вече са получили ваксини на някой от регистрираните производители. И шестте инцидента са при жени на възраст между 18 и 48 години, а симптомите се появяват от шест до 13 дни след ваксинацията.

Този вид мозъчна тромбоза е изключително рядка. Среща се при до 5 на милион души годишно. По-високият процент е сред хората на възраст под 18 години, като обикновено е смъртоносна.

Инцидентите се случват след края на третата фаза на клиничното проучване на препарата на J & J, което включва около 44 000 участници. Броят се счита за  достатъчен за оценка на ефикасността и цялостната безопасност, но не и за идентифициране на много редки странични ефекти. Временното спиране на ваксинациите, трябва да даде увереност на американците , че регулаторите са успели да идентифицират случаите на CVST при ваксинираните с J&J и че федералната система за докладване на нежелани реакции от ваксините работи.

Обаче остава отворен въпросът – колко хора ще продължат да се ваксинират, след инцидентите с безопасността. Възможно е това да хвърли сянка и върху останалите продукти, един от които – ваксината на Pfizer е в процес на редовна регистрация за територията на САЩ.

Ефективност – под въпрос

Но освен сянката върху безопасността на набързо разработените ваксини, в публичното пространство витаят и доста въпроси около тяхната ефективност.  На първо място липсва категорична яснота колко време трае ваксинационният имунитет срещу COVID-19. Израел издава “зелени сертификати” със срок от 6 месеца, след поставяне на втората доза ваксина, което навява на мисълта, че се очаква имунитетът да е с подобно действие. Остава неясно положението – какво следва за ваксинираните след 6 месеца? Нова ваксина?

Междувременно, появата на нови варианти на вируса – британски, бразилски и южноафрикански – се случи извън грипния сезон в процеса на активна ваксинация (Британският вариант беше засечен през септември 2020. Припомняме, че през лятото на миналата година, на Острова в ход беше клиничното проучване на ваксината на AstraZeneca).  Новите варианти на висруса, повдигат съмнения по две линии – дали ваксината е “пробита” от вируса, т.е. тя не се е оказала достатъчно ефективна, или самата ваксина води до заразяване? Според официалната версия у нас, имунизираните заразени са прихванали вируса на опашката за ваксини. Всички ли? Отговор на този въпрос може да се даде, ако преди ваксинация се прави бърз антигенен тест (струва под 20 лв)? Но това не се случва, никъде по света, въпреки епидемията. Логично е да се запитаме – възможно ли е ваксините да заразяват? Няма да е за пръв път. Та нали всяка ваксина предполага инжектиране на малко количество вирус или бактерий в организма, с който имунната ни система може да се пребори. Само че с коронавируса май не става така…Той се възпроизвежда много бързо и много от имунизираните се разболяват. Част от нежелание реакции – тромбози и тромбоцитопении – всъщност са усложнения от самия вирус. SARS-COV-2  навлиза в клетките, размножава се и ги разрушава. После ги напуска и заразява други клетки. Така в белия дроб причинява пневмония, в сърцето (миокардит или ендокардит), уврежда крувоносните съдове и води до реди тромбози, или общо системно възпаление – цитокинова буря. После какво се случва с вируса? Спира ли репликацията му – кога и защо? Защо при други пациенти, нещата минават “леко”? На какво се дължи това? Това са все въпроси, чиито отговори до момента не сме получили, но би било важно да знаем.

Политическата цена

Отвъд океана се надигат гласове, че решението на правителството на Джо Байдън да постави “на пауза” имунизациите с J&J е „от предпазливост“ и ще засили обществените страхове към ваксините. За момента няма коментрари дали предстои генерална смяна на стратегията за борба с коронавируса, но курсът на Вашингтон може да се разглежда и като подготовка за обрат. Възможната посока е разработването на етиологично лечение. В момента, лечението е симптоматично, което ще рече че е насочено срещу последствията от ковид, но за съжаление, даваните препарати с изключение на “Ремдесевир” не намаляват количеството на вируса в организма на болния. Така че заразеният трябва сам “да изчисти вируса”, което е основната причина за високата смъртност и дългото боледуване.

Очаква се пратките с ваксината на J&J за САЩ да паднат с 80% до около 700 000, а предлагането на ваксини Moderna и Pfizer -BioNTech се увеличава. Което обаче не е гаранция, че предлагането ще отговаря на търсенето. Прогнозите са търсенето да е значително занижено, заради страха на хората. И приказки от типа “ползите са повече от вредите”, няма да ги успокоят. Всъщност, този принцип важи само в индивидуален план. По-добре е, ако имате сърдечно заболяване да си пиете лекарствата, макар че може да получите гастрит. Но ще останете жив. В плана на общественото здраве, обаче тази максима означава, можем да пожертваме известен брой хора (неясно кои и колко), за да спрем заразата. Само, че това е дълбоко неморално и антихуманно. И може да се превърне в игра на руска рулетка.

У нас, отиващият си здравен министър Костадин Ангелов, се уплаши не от инцидентите, а от съoбщенията, които получил от Америка. Той абдикира предсрочно от отговорност и заяви, че който си е поставил първа доза на AstraZeneca, може да си постави и втора (очевидно на своя отговорност) или от друг препарат, което честно казано – също  зwучи като да е на отговорността на ваксинираните.

(85)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*