Великобритания включи тежестите, смартчасовниците и електромобилите в инфлационната кошница

Пандемията промени животa на хората и затова Великобритания променя начина, по който измерва инфлацията. Широките удобни домашни дрехи, тежестите и дезинфектантите стават част от “потребителската кошница”. Стоките в нея служат за измерване на разходите за живот, съобщи Националната статистика на Великобритания. Това се случва в рамките на ежегодната актуализация на кошницата със стоки, чиито цени дават представа за променящия се начин на живот в страната.

Десертите с бял шоколад и смляно кафе бяха премахнати от индекса, който се проследява от правителството и Банката на Англия (BOA)  за ценови натиск върху икономиката. Тези артикули бяха оценени като по-малко представителни за това, което купуват потребителите, а добавените – отразяват новите технологии и навици.

Смартчасовниците също бяха включени в индекса заедно с тежестите, тъй като антиковид мерките накараха много хора да тренират у дома. Сред новите артикули са и крушките с wifi, тъй като в условията на локдаун, хората се стремяха да подобрят жилищата си. Хибридните и електрическите автомобили също попаднаха в кошницата, след като Великобритания реши, че до 2030 ще преистанови продажбите на нови бензинови и дизелови автомобили.

Статистиката на острова прекалибрира инфлационната си кошница всяка година, за да отразява по-точно разходите за живот на домакинствата. Десет елемента бяха извадени от списъка, който включва над 700 стоки и услуги, а 17 бяха добавени.

Инфлацията на Острова е подложена на по-строг контрол на фона на спекулациите, че цените започват да се покачват. Индексът на потребителските цени е под 2% -целта, заложеба от BOA за срок от 8 месеца. Икономистите очакват промяната на цените на стоките в кошницатта да се ускори до малко под тази цел през 2021, увеличавайки възможността служителите на централните банки да изберат да затегнат свръхслабната си парична политика.

През 2021 “малката” потребителска кошница у нас включва 206 стоки и услуги, разпределени в три основни потребителски групи: хранителни стоки – 58; нехранителни стоки – 49; услуги – 99. Информацията за състава й обаче е оскъдна и не можа да се намери през сайта на НСИ. Фактът обаче, че броят на хранителните стоки с наблюдавани цени е по-голям от този на нехранителните – говори, че у нас все още физическото оцеляване на хората в основно предизивкателство.

(31)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*