Глобалният минимален данък на Байдън – новото America first

Исканият от САЩ глобален минимален данък, ще упражни натиск върху страните, които не харесват идеята и ще ги накара косвено да го въведат. На този етап Америка искат споразумение за новия налог със страните от Г-20, стана ясно във вторник от изказване на министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън, в първите дни на април. Въпреки, че България не членува е в организацията,  вероятно ще трябва да се съобрази с данъка, ако бъде въведен. Идеята на Вашнгтон е, когато мултинационално дружество в държава от Г-20, има доходи или активи в юрисдикция, която не прилага този данък, тези дохдоди да се облагат с допълнителен данък в държавата, където компанията е местно лице. А също – разходите за плащания към държави, които не въвеждат ГМД, няма да бъдат признавани за данъчни цели. Така има опасност страните, които не са въвели ГМД да загубят търговски партньори, както и инвестиции. И в определен етап от своето развите да бъдат принудени да го въведат.

Ако се стигне до въвеждането на ГМД, вероятно страни като България, които се рекламират с ниските си корпоратвини ставки, ще станат по-малко привлекателни за чуждите компании. Друг е въпросът, че ниските данъци за бизнеса у нас не са довели до опашка от инвеститори. Сред основните пречки това да стене са липсата на правна сигурност и предвидимост. 

Защо САЩ иска глобален минимален данък?

От една страна, глобалният минимален данък е отговорът на САЩ срещу намеренията на ЕС да въведе дигитален данък, който ще засегне предимно ИТ гигантите. А те са главно американски компании. Идването на новата администрация в Белия дом, няма да реши с магическа пръчка дълбокия разлом с ЕС. На второ място,  ГМД ще е лекарство срещу увеличаването на корпоративния данък в САЩ. Намеренията на новата администрация е той да бъде вдигнат до 28%, при досегашните 21%. Идеята за това дойде като резултат от намеренията на президента Байдън да инвестира 2.3 трлн. долара в американската икономика. Ако корпоративиня данък в САЩ стане 28%, има опасения, че американсите компании ще станат по-малко конкурентоспосбни спрямо други мултинационални компании от Азия, ЕС и други региони. И ГМД ще позволи подобряване на тяхната конкурентоспосбност.

(45)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*