Китайската ваксина срещу Covid-19 – с първо положително проучване

Ваксината на китайската комоания Sinovac Biotech Ltd. срещу Covid-19 се предлага под търговското наименование CoronaVac

Индонезия, една от първите държави, приложила масово ваксината срещу Covid-19 на китайската Sinovac Biotech Ltd., обяви зашеметяващи резултати от 98% ефективност. Това ще помогне за одобрението в други страни на препарата, който от месеци е забулен в противоречия.

В сряда,  в Джакартабяха обявени резултатите от проучване, с участието на около 128 000 здравни работници. Според данните, ваксината на Sinovac, предлагана под търговското наименование CoronaVac – е много по-надеждна, отколкото показват първоначалните клинични изпитания.

До януари при ваксината на Sinovac са докладвани четири различни нива на ефикасност – вариращи от 91% до под 50%. Това предизвиква безпокойство и съмнения в препарата сред учените, и постави под въпрос способността му да предпазва от вируса, който все още парализира света.

Очаква се CoronaVac да бъде допуснат за употреба в страни като Бразилия и Индия, с многобройно население и относително нисък жизнен стандарт. Предвид на факта, че Китай е дъжавата с най-голям брой насленеие, следва да се допусне, че CoronaVac е една от най-добре изпитаните ваксини.

(64)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*