СЗО тества още три препарата срещу К-19

СЗО тества други три препарата за лечение на К-19, пише NYT. Става дума обаче не за нови лекарства, а за такива, които вече се използват за терапия на други заболявания – едното срещу малария, другото при рак и третото – за автоимунни заболявания. Очаква се, че те може да намалят риска от смърт при хоспитализирани пациенти. В проучването са включени 600 болници от 52 държави, пише още изданието.

Припомняме, че предишно изследване на СЗО върху медикаменти, сред които “Ремдесивир”, “Хидроксихлорохин” и “Интерферон” показа, че имат малък или никакъв ефект срещу К-19. Коронавирусът е взел най-малко 4,3 милиона жертви, от появата му през декември 2019 година в Китай, сочи официалната статистика.

Интересно е, че към момента международната общност в лицето на САЩ, ЕС, Китай, Русия не полага усилия за изнамиране на етиологично лечение, т.е. на препарат, който убива вируса още в началния етап. Подобен препарат значително би намалил броя на хоспитализираните и починалите от усложненията. Терапията, която се прилага на ковид болните е симптоматична, т.е. лекуват се последствията от вируса чрез антибиорици, препарати за разреждане на кръвта или кортикостероиди. За разлика от ковид пандемията, с която се борим вече трета година, при предходната от “свински грип” през 2008, усилията бяха фокусирани към изнамиране на противовирусен препарат. В резултат, на пазара беше пуснато лекарството “Тамифлу”,  за домашно, а не болнично приложение. То позволи овладяване на инфекцията от самото начало. И  пандемията приключи в рамките една година.

Но вместо да върви по изпитания път, международната общност в лицето на САЩ, Китай, Русия и ЕС – се зае със задачата да изнамира ваксина. Макар че, на базата на опита с противогрипните ваксини, отдавна е ясно, че те са слабо ефиканси срещу респираторни вируси.

Обаче бизнес потенциалът им е по-голям от този на препарат, който убива вируса. Защото лекарството се прилага на ограничен брой хора (болните), а ваксините – на всички. До скоро по две дози, но се говори и за трета. На второ място, одобрените “на юруш” ваксини позволиха на фармаиндустрията да изтества върху световното население, при това напълно безплатно три нови технологии – ваксини с аденовирус (AstraZeneca, Johnson&Johnson, Sputnik и др.),  с транспортна РНК (Pfeiser, Moderna) и с наночастици (Novavax). Всички те са на “трета фаза” от клиничното проучване, т.е. не са изптани докрай и засега е ясно, че не са особно ефективни срещу новите варианти. 

(65)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*