Внимание – фалшиви обяви за работа

Хора в гръб
Хора в гръб

Фалшивите обяви за работа не са новост. Често те се пускат от компаниите с различни цели: проучване на цената труда или трудова експлоатация (под формата на задание, което няма да бъде платено на кандидатите). Популярна е и схемата с обявяване на позиция, разхождане и интервюиране на кандидати, които обаче няма да бъдат наети. Някои мениджъри предпочитат трима служители да вършат работа за петима. Когато темата за графика и натоварването се постави на дневен ред от екипа, те обявяват свободна позиция. Но…просто не са случили на кандидати и така до следващия път.

Напоследък обаче зачестяват случаите, когато киберпрестъпници се представят за служители или консултанти на компании, използвайки публично достъпна информация. Идеята на тази схема е да получат лични данни на нищо неподозиращи кандидати (и да ги използват за други престъпления) или направо да източат сметките им.

Какво знаем за последните измамни схеми за работа?
 • С вас се свързва фирма, в която не сте кандидатствали
 • Канят ви на интервю, но трябва да свалите ново приложение
 • Искат ви да платите курс или оборудване
Първи контакт

Без да сте кандидатствали в дадена компания, измамниците ви изпращат имейл от нейно име. Адресът е привидно легитимен (например careers@companyname.com). Имейлът съдържа общи приказки, от типа: “Имаме вашето сиви, тъй като преди време сте кандидатствали по наша обява. Бихме искали да ви поканим на интервю. Миля, изберете удобното за вас време.”

Покана за интервю чрез ново приложение

Много хора, въпреки че нямат спомен да са кандидатствали по обява на фирмата, която се свързва с тях, решават да отговорят, за да видят какво ще се случи. След като кандидатът отговори, измамниците му изпращат PDF с описание на основните задължения. В него има инструкции как да насрочи интервю, като изтегли приложение за онлайн срещи. Това приложение иска достъп до контактите, имейла, снимките и друга информация на компютъра или мобилното ви устройтво. Вие не четете ситния шрифт и давате съгласие с общите условия.

От кандидатите се иска да закупят оборудване

В хода на интервюто киберпрестъпниците представят условията. Едно от тях е, че ако приемете работата, ще трябва да имате отделен служебен абонамент и смартфон. Работодателят ще закупи оборудването от ваше име. Причината – компанията ползва голяма отстъпка, но не се притеснявайте – парите ще ви бъдат възстановени. Тази схема се предлага и с курс. Трябва да усвоите определени умения и за целта – ви е нужен курс. Курсът се заплаща от новия служител, а работодателят ще му възстанови парите с първата заплата…Като причина за искането се посочва, че служителят трябва да е готов да инвестира в бъдещето си, символично.

Искат ви разрешение за директен дебит

След като интервюто приключи, измамниците изпращат на жертвата няколко документа за попълване, включително формуляр за директен дебит. При подобна банкова операция, собственикът на сметката дава съгласие за незабавно плащане на задължения към получателя. На практика така разплатените суми не подлежат на възстановяване от страна на банката, поради измама. При директен дебит от наредителя се иска да потвърди, че е проверил лицето, на което изпраща пари, преди да започне превода. Възможно е измамниците да предложат и друга подобна форма, която не можа да бъде разследвана от вашата банка. След като получат плащането, те спират комуникацията и бягат с парите на жертвата.

Как да се предпазите?

Проучете лицето и компанията, която твърди, че представлява.
Уверете се, че имейлите, от които се свързват с вас са легитимни. Например, че не използват странни домейни, различни от действителните на компанията. Ако бъдете насочени да промените каналите за контакт, това обикновено е знак за измама. Уверете се, че кореспонденцията ви не минава през странни приложения на трети страни. Например платформи за обмяна на съобщения или други инструменти, които изискват да ги изтеглите и инсталирате на вашия компютър.
Ако получите оферта, уверете се, че е законна.

Как да разграничите фалшивите от действителните обяви?
 1. Ако получите покана за работа или искане за проверка на уменията, без да сте провели интервю, трябва да си дадете сметка, че на практика този, който се свързва с вас няма да ви наеме. Той иска или да ви манипулира на следващ етап, или да използва труда ви безплатно.
 2. Заплатата, която се предлага е много по-висока от обичайното възнаграждение за бранша. Ако възнаграждението е прекалено високо, вероятността да си имате работа с измамници е голяма. Единият вариант е бизнесът на работодателя да не е законен ( този случай служителите носят солидарна отговорност), а втория – да си имате работа с измамници, които се представят под чуждо име.
 3. Описанието на задълженията е твърде общо или неясно. Например, “трябва да разполагете с достъп до интернет; да сте над 18-годишна възраст; не се изисква предишен опит; трябва да имате валиден паспорт ит.н.” Ако не са посочени конкретни умения или задължения, просто маркирайте имейла като спам.
 4. Текстът на имейла е написан непрофесионалнно или неграмотно – има неточни термини, правописни и пунктуационни или граматически грешки.
 5. Имейлът с предложението е изпратен от фалшив адрес. Обикновено има малка разлика във формата или замяна на една буква с друга в името на компанията, например jobs@career-addict.com, а истинският имейл на компанията е jobs@careeraddict.com.
 6. В полето за подпис не фифурира името на компанията или няма информация за контакт. Имейлът ви се изпраща от външен консултант по подбор, който работи за дадена компания. В такъв случай ви съветваме да се свържеете с отдела за човешки ресурси на компанията и да запитате дали наистина са упълномощили въпросното лице и дали са обявили съответната позиция.
 7. Канят ви на чат-интервю. Нито една сериозна компания няма да предложи интервю под формата на чат. Това е честа практика на изманиците, които крият самоличността си, за да не бъдат разпознати. Целта им е да откраднат личните ви данни и да използват акаунта, който сте регистрирали за следващи измами…
 8. Известна компания се свърза с вас и ви предлага атрактивна и добре платена позиция. Няма информация за условията, а и не сте кандидатствали при тях, нито сте преминали през обичайния процес при подбор.
 9. Искат да закупите нещо или да им преведете пари. Всяка приказка в тази посока е голям червен флаг. Измамниците често ви изпращат фалшив чек с молбата да го осребрите в банта си и да им преведете пари през Western Union, Revolut или друга система за бързи преводи. Докато банката ви сигнализира, че чекът е фалшив, вие вече може да сте им превели парите…Вместо чек, може да ви изпратят имейл с фалшиво платежно, че са ви депозирали сума, която ще получтре след един-два дена и да поискат да им изпратите също толкова пари по куриер или да ги дадете на физическо лице…
 10. Искат ви поверителна информация, като дата на раждане, ЕГН, номер на лична карта, или номер на банкова сметка. Не изпращайте подобна информация на някойго, когото не познавате, защото така много лесно мигат да откраднат и да използват вашата идентичност.

(75)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*