Германия обявява рекордните 2,7 милиарда евро военна помощ за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски

Германия отпуска нова военна помощ за Украйна на стойност над 2,7 милиарда евро. Тя включва танкове и противовъздушни системи, съобщи Министерството на отбраната на страната преди планираното посещение на президента Володимир Зеленски.
„Отново показваме, че Германия е сериозна за своята подкрепа“, каза германският министър на отбраната Борис Писториус. „Германия ще предостави цялата помощ, която може – толкова дълго, колкото е необходимо“, добави той.

Най-големият пакет от военна помощ, предоставен от Берлин досега ще включва техника за артилерията, противовъздушната отбрана и бронираните бойни машини, които ще бъдат доставени през следващите седмици и месеци. Съобщението идва дни след като Обединеното кралство заяви, че ще предостави на Украйна крилати ракети (Storm Shadow) с голям обсег – за които Русия заяви в събота, че вече са били разположени.

Андрий Йермак, началник на щаба на Зеленски, каза в телеграм, че Берлин също ще предостави четири системи за противовъздушна отбрана “Ирис-T”, 20 бронетранспортьора “Мардер”, 200 разузнавателни дрона, 100 бронирани превозни средства и голямо количество боеприпаси, както и други артикули.

Съобщението за германската помощ дойде, след посещението на украинския външен министър Дмитро Кулеба, в Стокхолм, за да се срещне с европейските си колеги. Там той призова съюзниците да ускорят доставките на оръжия за Киев.

„Вместо да питате – кога ще започне контранастъплението, попитайте: направих ли достатъчно, за да започне и да бъде успешно украинското контранастъпление?” – каза Кулеба на влизане в срещата.

Руското министерство на отбраната заяви, че Украйна е използвала новите британски ракети с голям обсег, за да удари окупирания Луганск миналия петък (5-ти май). Министърът на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс каза тази седмица, че ракетите “Сторм шедоус” ще бъдат използвани за отблъскване на руските войски „в рамките на украинска суверенна територия“.

Германия обявява рекордните 2,7 милиарда евро военна помощ за Украйна

(17)