Кой яхна случая на Дебора?

Шокираща със своята жестокост история ни разказа НВТ в края на миналия месец (28.07). 18-годишно момиче от Стара Загора е нападнато и нарязано с макетен нож от приятеля си. Освен това жертвата е със счупен нос и мозъчно сътресение. Направени са й „400 шева“, твърди медията, а деянието е квалифицирано като средна телесна повреда. Обаче Окръжният съд на Стара Загора пуска предполагаемия извършител от ареста и променя обвинението на лека повреда.

Вълна от недоволство заля веднага социалните мрежи. Недоволните се обединиха в групи и в редица големи градове на страната бяха организирани протести. А „400 шева“ се превърна в слоган на кампанията в защита на пострадалата, чието име е Дебора.

Обаче случаят с нападението над 18-годишното момиче има много неизяснени въпроси и противоречия.

Информацията за нападението излезе със закъснение.

Инцидентът беше изнесен на 28 юли от НТВ, но се е случил месец по-рано, вечерта на 26 юни. (Сигналът към РП Стара Загора е подаден на 27 юни, а предполагаемият извършител, 26-годишен охранител е пуснат от ареста на 05 юли.) Садистичното нападение е прикривано месец, и даже липсва в полицейската сводка за 26 юни. Защо? Имало ли е полицейски чадър над виновните? И защо месец по-късно, изведнъж медиите се възпалиха. Като че ли някой е научил за трагедията със закъснение и е решил да я пришие към своите цели, като я прекрои по един доста повърхностен, но затова пък емоционално въздействащ начин.

Имаше и една фалшива новина, гарнирана с незадълбочено отразяване на инцидента.

Ключовата фраза „400 шева“, която върви от началото и е част от почти всяка дописка и репортаж по случая, е напълно произволна, до степен на неистина. Никъде в документите на досъдебното производство, пише П. Паунова в „Капитал“ (публикация от 3 август) не става дума за 400 шева. Подобна информация липсва и в изказванията на лекаря от Спешното д-р Стоян Петров, обработил раните на момичето, както и в съдебно-медицинската експертиза. Това, което се знае по документи е, че става дума за 21 прорезни рани. Тогава откъде авторът на първия репортаж – Мартин Петров от НТВ, има информация за въпросните „400 шева“? И защо, след като информацията е непотвърдена, редакторът е използвал тази фраза за тема на репортажа? А останалите медии – и там ли всички редактори не са догледали?

Всичко прилича на кампания за обработване на общественото мнение.

Възможно ли е, да сме жертви на медийна пропаганда, договорена между управляващите и големите новинарски аутлети; целяща да ни изкара на улицата и да ни накара да приемем непопулярните до сега промени в Закона за защита от домашното насилие (ЗЗДН) за „интимната връзка“. Допълването на ЗЗДН с текстове за интимната връзка обаче отваря вратата за промяна на Семейния кодекс и легализация на гей-браковете. С подобна кампания можем да си обясним едностранчивото и повърхностно отразяване на трагедията в Стара Загора. От друга страна, интимната връзка трудно може да се дефинира, както и – докаже. ЗЗДН отпраща към Семейния кодекс, регламентиращ брака или законната връзка между двама души, коментира Димо Гяуров – бивш директор на Националната разузнавателна служба, по БТВ на 04 август. По думите му, интимната връзка няма легален характер и защитата от такова насилие би следвало да се реши през Наказателния кодекс (НК).

Депутатите си прекъсват ваканцията – ще променят ЗЗДН

И сякаш като потвърждение на горното, изведнъж депутатите решиха да си прекъснат отпуските и да спасяват българските жени от интимните им партньори? Досега какво правиха?  А, да – дадоха идеи да си сменим националния празник. И чакаха точния случай. А Дебора им дойде като по поръчка…Както викат в медиите – за да се представи проблемът през лична история. А „400-те шева“ са метафората, която „накървавява“…

Обаче какво да правим с ширещото се насилие извън интимния ни живот? Например, с насилието срещу деца, с битите или убити за 50 лева възрасни хора, с битите лекари, журналисти, с агресията в училищата, на работното място и на улицата…С хората заплашвани и убити от въоръжени и раздразнителни съседи? С агресивното шофиране? Не е ли по-разумно да се направят промени в Наказателния кодекс (НК), вместо в Семейния. И да се защити по-голяма група хора.

Преди Дебора да стане жертва на престъпление, не е ли жертва на незаинтересованите си родители?

От цитираната по-горе статия на „Капитал“ става ясно, че момичето е оставено на грижите на втория си баща, който във фаталната нощ не се е прибрал у дома, а родната й майка живеела другаде. Само през онази нощ ли – питаме ние – момичето е било само? Дебора наскоро е навършила пълнолетие – но кой се е грижел за нея преди това? От колко време живее с втория си баща, който понякога отсъства от къщи? И с какво се е издържала, когато вторият й баща не се прибира в жилището? Някой интересувал ли се е от Дебора и живота й преди да стане жертва на престъплението? Случаят може би отвежда към много по-сериозен проблем от „интиманата връзка“ и опира до подрастващото поколение у нас. Колко деца, подобно на Дебора са оставени да се оправят сами? Някой грижа ли го е за стотиците, а може би – хиляди деца като нея, преди да станат част от криминалната хроника?

Възможно ли е момичето да не пострадало от ревнив приятел, а да е попаднало в мрежа за трафик на хора?

Нападателят е бил маскиран и с ръкавици, за да няма следи, налице са и множество садистични нарязвания по тялото й, главата ѝ е обръсната, носът – счупен. Всичко това напомня почерка на трафиканти на хора, които изтезават планирано жертвите си, а не по случайност. Да не забравяме и казаното в началото: нападението срещу момичето отсъства от криминалната сводка на 26 юни…Такова внушение оставя разговорът в студиото на bTV  от 4 август с Димо Гяуров и Моника Николова – директор на фондация „Кампания А21“, чиято дейност е насочена към борба с трафика на хора. Разследването ще провери ли тази хипотеза? Или Дебора ще бъде отново пожертвана, за да се инициират поръчковите промени в ЗЗДН за „интимната връзка“, които ще отворят вратата за легализация на гей-браковете, така важни за част от политиците в управляващата коалиция.

Кой яхна случаят на Дебора?

(33)