Родените през 60-те и 70-те год. губят позициите си на пазара на труда

(© stock.adobe.com)
(© stock.adobe.com)

“Поколение X” губи позициите си на пазара на труда, независимо за каква работа кандидатства. Причината – компаниите предпочитат по-млади кадри. Явлението, известно още като ейджизъм стана особено отчетливо през Ковид пандемията, когато много хора бяха освободени, поради мерките и свиването на икономиката.  

Ейджизъм

По време на пандемията Р.А., 49-годишна жена, губи работата си в рекламна агенция. По причина на ниските осигуровки, които работодателят й е плащал и члена от Кодекса на труда, по който договорът й е прекратен, тя получава обезщетение от едва няколко месеца. Малко преди края на помощите, жената започва да кандидатства “на поразия” за всякакви по-ниски позиции. В отчаянието си, се озовава и на едно интервю за чистачка. Но работодателят отказва да я назначи, защото я счита за свръхквалифицирана и стара. Думите му бяха: “Предпочитам някоя млада циганка”, спомня си тя. “След това се прибрах пеша до вкъщи и почти през цялото време ревах”, допълва още жената. „Трудно е да не го приемеш лично“, категорична е Р.А. „Работила съм в големи компании, имам много положителен опит. Всеки работодател би трябвало да е щастлив, ако има такъв служител, нали?“  

По време на търсенето си Р.А. получава много съвети как да се позиционира като кандидат за работа в своята демографска група. Един ейчар й предложил да премахне датите на започване и завършване на образованието от профила си в LinkedIn, за да попречи на работодателите да изчислят възрастта й.   

Ейджизмът отдавна е проблем на пазара на труда, но комбинацията от масови съкращения, икономическата несигурност след пандемията и войната в Украйна, както и бързите технологични промени – включително появата на изкуствения интелект (ИИ) – засяга силно поколението Х. Според непредставително проучване, което проведохме  в социалните мрежи, приблизително 80% от заетите на възраст между 40 и 65 години съобщават, че или са били свидетели, или лично са се сблъсквали с възрастова дискриминация на работното място.  

Връзкарството или близост до политестаблишмънта

Хората от поколението Х или между 44- и 59-годишните, се борят, за да останат на работа. Освен с ейджизма, у нас те се сблъскват и с друго явление – връзкарството. През годините след 2008-ма, икономиката ни стана силно зависимо от държавните поръчки, иначе казано от политическата воля на партията, управлявала страната над десетилетие. Така, ръководните позиции, до които обикновено хората над средна възраст биха се издигнали, не са достъпни на конкурентен принцип. За съжаление те са запазени за кадри, близки до политикономическия естаблищмънт.

От друга страна -поради трудния достъп до иконимиката (много регулации, липса на преференции за стартиращи фирми) броят на новите компании у нас е анемичен. Бизнесът се окрупнява и концентрира, отделни физически лица владеят цели сектори, а новите компании се броят на пръсти. Често чуждите инвеститори у нас са привлечени от възможността да се “разберат” с политиците и да се занимават със сенчест бизнес…Българската икономика остава зависима от държавата (през държавната поръчка) и пристрастна към нископлатения и нискоквалифициран труд. Никой не говори за инвестиции и технологично обновление. България пропуска шанса си да създаде икономика, базирана на знанието. И всичко до тук се отразява на пазара на труда.  

Българската икономика разчита на нископлатения и нискоквалифициран труд

Работа за квалифицирани хора се предлага, но броят на местата е силно ограничен. А когато кандидатствате на общо основание, за сфера, различна от тази, в която до скоро сте били корифей, възрастта е ключов фактор. Поради ускореното темпо на технологичния напредък, мениджърите предпочитат млади хора, вярвайки, че са по-адаптивни и по-дигитални от поколението X. Но експерти казват, че подобни преценки са неоснователни, ако не и – напълно невярно. 
 
Да се борят с възрастовите пристрастия е трудно за работниците в средата на кариерата си. Много хора от поколението X се чувстват в капан. Те трябва да жонглират между осигуряването на образованието за децата си и грижата за застаряващите си родители. Нямат време, но също и пари. И повечето не могат да си позволят да спрат да работят, защото трябва да си плащат сметките, предстои им пенсиониране, или защото се нуждаят от лечение. 
 
 

ва да жонглират между осигуряването на образованието за децата си и грижата за застаряващите си родители. Нямат време, но също и пари. И повечето не могат да си позволят да спрат да работят, защото трябва да си плащат сметките, предстои им пенсиониране, или защото се нуждаят от лечение. 
 
 Родените през 60-те и 70-те год. губят позиц

Родените през 60-те и 70-те год. губят позициите си на пазара на трда

(25)