Оставката на Лозанов – личен катарзис или поредният медиен рефлукс

Снимка: vsekiden.com
Георги Лозанов, председател на СЕМ.Снимка: vsekiden.com.

Рефлукс“ е понятие от медицината и означава „връщане обратно“. Едно от най-честите употреби е в съчетание, напр., „гастроезофагеален рефлукс“, което ще рече връщане на стомашното съдържимо към хранопровода. Това не е повръщане, а само връщане на храна, недокрай преработена, при което се усеща неприятно парене в долната част на хранопровода, поради стомашната солна киселина.

Обяснявам цялата тази неприятна физиологична патология, защото от известно време, сякаш медийната среда у нас се намира в състояние на рефлукс. А, а, несмяната каша да излезе навън, но в последния момент липсва воля, смелост, решителност и …кашата се връща обратно. А в устата на аудиторията остава неприятното парене.

Утре (8-ми март) СЕМ ще гласува оставката на Георги Лозанов като председател и член на СЕМ, която той подаде месец преди да изтече мандатът му. Мотивите са свързани с безсилието да спре регистрацията на телевизия „Пик“ и с несъгласието му с враждебния език на едноименната медия.

Разбира се, не подлагаме на съмнение казаното от доцента от ФЖМК на Алма Матер. Но също така с радост отбелязваме, че  очевидно е преживял духовен катарзис, който е доближил действията до убежденията му.

Само някаква си година и девет месеца по-рано, председателят на трибуквения медиен регулатор не намери причини да спре излъчването на сериала „Под прикритие“ по обществената телевизия, поискано поради използвания груб език и сцени на насилие.

Ако сега Лозанов е притеснен (и вероятно основателно) от грубия език, който ще бъде употребяван в бъдеще от телевизия „Пик“, защо преди по-малко от две години, той потисна естетическото си отвращение от обидния тон и бруталните сцени на издевателства в сериала „Под прикритие“, и не наложи санкции на обществената телевизия? Все пак, сега той подава оставка, защото собственикът на медията се канел бил да ругае, а пък през лятото на 2014-та, дето се вика ругатните и други не дорам благоприлични изрази и телесни  течности се лееха от ефира на БНТ, под благия поглед на регулатора. Тогава Лозанов не само не си подаде оставката, ами и не наказа обществената телевизия.

Вместо това, СЕМ излезе само с препоръка за изместване на часа на излъчване на филма по-късно в програмната схема на БНТ. Разбира се, Георги Лозанов не е бил привърженик на вербалната агресия никога. Нито през лятото на 2014-та, нито сега, нито по-рано, например, при встъпването си в длъжност през 2010-та. В негово изявление пред „Култура“, съвпадащо с началото на мандата му четем, че той вярва в образователната функция на обществените медии.

Но да не бъдем лоши и да оценим волеизлеянието на председателя по потенциално положителния ефект, макат че по наша скромно мнение, трабваше да си даде оставката, като се забърка управленската каша в БНР през лятото на 2015-та, преди да бъде издаден лицнзът на РРС Кърджали. “Но млъкни, сърце!”, както казва поетът. Няма да се отклоняваме в тази посока.

Въпреки че поведението на Лозанов оставя впечатлението за мекушавос, липса на последователност и наличие на конформизъм,  в оставката му има и елемент на катарзис, което разбира се, е похвално.

За да стане ясно в какво се състои “изчистването”, малко история: СЕМ се състои от 4-ма членове и председател, общо петима участници, което позволява независимост при вземането на решения. Оставката на Лозанов като председател и член на СЕМ, обезсмисля функциите на регулатора, тъй като могат да се гласуват само решение с пълно мнозинство. Да припомним и че двама от членовете на мединия регулатор – Анюта Асенова и Анна Ханджиева са с изтекли мандати. В началото на април изтича мандата и на самия Лозанов. А само няколко месеца по-късно престои избор на генерални дректори на обществените медии – БНР и БНТ. Ако Лозанов не беше си подал оставката, вероятно СЕМ, въпреки че 2/3 от членовете му са с изтекли мандати, щеше са гласува новите генерални директори на обществените медии. Това е законно, по силата на решение на ВАС, но не е легитимно, защото предвид на предстоящото си напускане на регулатора, членовете с изтекли мандати няма как да носят отговорност за избора си. В този смисъл, оставката на Лозанов, когато бъде гласувана, защото не съм убедена, че това ще стане на 8-ми март), може да се разглежда и като катарзис или опит за изчистване, саботаж на политическата употреба на СЕМ.  Все пак остава отворена и възможността, да не се събира дълго време кворум, и оставката да не бъде гласувана и така да се стигне и до гласуване на генерални директори на БНР и БНТ. Това, обаче е нарушение от гледна точка на европейското право, което изисква експертност и независимост на регулатора при вземане на решения, а както казахмя по-горе, поради числения състав, същите не могат да бъдат независими.

Дали оставката на Лозанов ще се превърне в катарзис или поредният медиен рефлукс, зависи от него. Засега може да го поздравим, въпреки липсата на повече смелост в началото на мандата му. Ut desint vires, etsi laudanda est OSTAVKA!

 

 

(37)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*