MИ 5 си признава грешки в разследването срещу атентатора от Манчестър?

Амбър Руд, министър на вътрешните работи на Великобритания
  • Спесслужбите във Великобритания се намесват в изборите, както в САЩ.

Британското контрарзаузнаване МИ 5 ще започне вътрешна проверна – какво се е случило с информацията за  самоубиеца атентатор от Манчестър, Салман Абеди, която е била налична преди трагедията от 22-ри май, когато 22-ма младежи загинаха по време на концерта на певицата Ариана Гранде. Абеди е бил известен на властите, но към датата на инцидента, но срещу него не е имало активно мероприятие.

Министърът на вътрешните работи Амбър Руд нарече това решение “правилната първа стъпка”.

МИ 5 се отчита пред комисия в парламента, а публично оповестеното в понеделник решение – да се проведе вътрешно разследване за пропуски в разследването срещу атентатора – не е обичайна практика

“Проверката ще разгледа какво е било известно за Абеди, какви разузнавателни решения са били взети и дали би могло да се постъпи по друг начин”, казва пред “Ройтерс” източник от контраразузнаването, пожелал анонимност. “Целта е да се установи дали има уроци, които да се научат, от разследването на спецслужбите срещу Абеди”, казва още източникът.

Абеди не е сред 3-те хиляди човека, които са обект на активно, специално наблюдение от МИ 5, но е един от общо 20 хил. души, за които разузнаването има информация,  в службите за противодействие на тероризма .

Според  Би Би Си, МИ 5 са получавали поне 3 сигнала за “екстремистките настроения” на 22-годишния Абеди, който е роден в семейство на имигранти от Либия и е израстнал в Манчестър. Възможно е, казва медията, да не са успели да потвърдят данните.

Вътрешният министър Амбър Руд отказа да коментира какво е било известно и кога, относно връзките на Абеди с тероризма: “Разследването сега започва. Няма да коментирам,” отсече тя пред журналисти.

Атаката от миналата седмица, за която отговорност пое “Ислямсака държава”, е най-смъртоносната във Великобритания от 2005-та насам. Тя предизвика особено голямо възмущение, защото беше насочена срещу деца – най-малката жертва беше на 8 години, а още 9 от жертвите са деца.

По-рано днес, полициата арестува 16-ия заподозрян за участие в атентата.

След 10 дена във Великобритания предстоят избори за ново парвителство. На фона на атентата от миналия понеделник, темите на преден план са сигурността и орязаните щатове в полицитяа.

Подкрепата за Консервативната партия на Тереза Мей, спадна след атаката и след като бяха оповестени плановете за социални грижи за възрастните хора.

Според анализаторите Мей, която като вътрешен мининистър по-рано отговаряше за полицията и разузнаването, може и да загуби изборите.

Това, което предстои да стане ясно е дали властите са разполагали с въпрсоната разузнавалена информация за абеди по време на мандата на Мей  като вътрешен министър, 2010-2016-та или след това.

Британските сужби за сигурност имат с какво да се похвалят, въпреки сянката на съмнение, която сега тегне над тях. От 2013-та ансам те са предотварили 18 oпита за атентати на теритосията на цялата страна, 5 от които – Централен Лондон, преди атаката пред парламента, когато мъж наръга полицай и пешеходци.

Vir_Go

 

(9)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*