Тръмп критикува Германия, Меркел обявява партньорство с Индия

Нарендра Моди, премиерът на Индия и германският канцлер Ангела Мекел

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп отправи остра критика към Германия заради търговията със САЩ и отбраната, и обвини германския канцлер Ангела Меркел, че подкопава трансатлантическото доверие, което е в основата на сътрудничеството между САЩ и ЕС.  Коментарът беше направен в социалната мрежа Туитър, докато индийския министър-председател Нарендра Моди гостуваше на Меркел в Берлин, където проведоха съвместна среща на кабинета и подписаха споразумение за сътрудничество.

Имаме ОГРОМЕН търговски дефицит с Германия, плюс това те плащат МНОГО ПО-МАЛКО от дължимото за НАТО и отбраната. Това ще се промени”, написа американският перзидент в Туитър.

Коментарът беше публикуван минути, след като Меркел и Моди проведоха съвместна пресконференция, в която германският канцлер нарече Индия “партньор, на който може да се разчита за големи проекти.” Това й изказване контрастира на коментара, който тя направи в неделя в Мюнхен, че надеждните трансатлантически връзки, които до голяма степен формираха гръбнака на германската външна политика след Втората светвна война, “до известна сепен са изчерпани”.

ЕДНА ПО-СИЛНА ЕВРОПА

Написаното от американския президент в Туитър, показва напрежението между САЩ и ключов партньор от НАТО. То се появи в момент, когато Германия разширава международната си сфера си на влияние към страни, които споделят нейната визия за свободна търговия и борба срещу климатичните промени. След като беше домакин на Моди, в четвъртък Меркел ще се срещне с китайския премиер Ли Кенянг.

По време на разговорите с Моди, Меркел каза, че трансатлантическите отношения са от “ключово значение”, но ЕС ще трябва да си проправи самостоятелен път към света, “с оглед на настоящата ситуация”.

Това, което казах идва да подчертае, че има още причини, освен вече посочените, които налагат Европа да вземе съдбата си в собствени ръце, каза Меркел.

Моди, министър-председателят на най-голямата демократична страна в света, приветства по-силната политическа роля за ЕС, която му беше отредена и похвали най-могъщия лидер в Блока.

СРЕЩАТА НА Г-7

Нашето желание винаги е било Ес да е силен и да има по-активна роля, заяви Моди. С помощта на канцелът Меркел, ще можем да работим със страните от ЕС. Това много ни улеснява.

След като не успя по време на срещата на Г-7 през уикенда,  да убеди Тръмп да се ангажира с подписаното в Париж Глобално споразумение за климата, Меркел насочи усилията си да постигне консенсус с държавите от Г-20, на чиято среща на високо равнище тя ще бъде домакин в Хамбург през юли.

Моди даде да се разбере, че Индия ще подкреп мерките за климата, дори САЩ да напуснат Парижкото споразумение.. По думите му “политиците намат право да излагат на опасност околната среда и следващите поколения”. Той подчерта, че опитът на Германия в икономиката е пример за Индия.

“Ние сме един за друг”, каза в заключение Моди.

 

(3)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*