Неустоимата оферта за еврозоната се оказа шега

Нестандартно предложение за членство в еврозоната, което се очакваше да получим при посещението на заместник-председателя на ЕК Валдис Домбровскис, който отговаря за еврото и социалния диалог, е по-скоро мираж за България.

Това е ясно още от миналата седмица, когато ЕК публикува доклада си за развитието на еврозоната, чието пълно название е “Завършване на европейския икономически и паричен съюз“.

Тогава еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси обяви, че ще направи “неустоимо предложение” за членство във валутния съюз на страните извън него. Оказа се, че се е пошегувал.

Адресирано към България предложението означава, че до 2025-та (когато е крайната рамка на доклада), няма да има разширяване на еврозоната, а след това изискванията ще станат по-високи. Ако страната иска да влезе в единната валута, първо трябва да подаде молба за присъединяване към “чакалнята на еврозоната” или т.нар. Валутно-курсов механизаъм (ERM II), а след това – да започне да изпълнява икономическите условия.

У нас обаче липсва политическа воля за членство в еврозоната. Това е видно от непрекъснатите увъртания на управляващите. Офицално, те не казват, че не искат да интегрират България към единната валута, но държат това да стане някак наобратно – първо да се изпълнят икономическите критерии, а после да кандидатстваме.

България засилва лобистките си усилия за присъединяване към еврозоната, коментира финансовият министър Владисав Горанов в интервю пред “Блумбърг ТВ” на 31-ви март.

И после се поправи:

Времева рамка за присъединяване все още няма. Ще кандидатстваме едва когато знаем, че сме готови и няма да бъдем отхвърлени.

По думите на финансовия министър Владисав Горанов, големият ни проблем за членство в еврозоната (не за “чакалнята й”, за където няма изисквания), е ниският БВП:

Страната отговаря на официалните критерии с изключение на показателя за сближаването. За съжаление сме далеч под равнището от 70 % от БВП на глава от населението спрямо средните стойности за еврозоната, което другите държави имаха към момента на присъединяването си към единната валута.

Какво и дали се прави нещо по показателя за сближаването, който е свързан с намаляване на дела на сивата икономика, ръста на производството и повишаването на жизнения стандарт, обаче така и не стана ясно.

Иначе, докладът за бъдещето на еврозоната, отправя “неустоимо предложение”, но към страните членки, за които се предвижда по-тясно интегриране. Това обаче ще изолира все повече държавите в периферията.

Европейската комисия предлага засилване на реалното икономическо сближаване между членките на единната валута. Предстои създаване на общ бюджет на еврозоната, което най-вероятно ще доведе до по-малко средства за страни като България.

Vir_Go

(7)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*