Илън Мъск: Регулацията е необходима, иначе роботите ще започнат „да убиват“ хора

 

Илън Мъск, изпълнителният директор суперзвезда на „СпейсЕкс“ и „Тесла“ счита, че американското правителство трябва да предприеме стъпки за регулиране на изкуствения интелект (AI) сега, преди да стане опасен за човечеството.

Определяйки свръхразвитието на технологиите като „основен риск за съществуването на нашия вид“, Мъск заяви, че трябва да се въведат ограничение пред развитието на роботиката, преди да е станало късно.

Миултимилиардерът беше гост на годишната среща на Националната асоциация на управляващите директори на о-в Род, щата Нова Англия.

Разполагам с екземпляри на последните разработки в сферата на изкуствения интелект и считам, че хората трябва да се замислят. „Бия „тревога“ за това. Повечето няма да осъзнаят проблема, докато не видят как роботите, които на пръв поглед изглеждат толкова забавни, ефирни и безобидни не започнат да „убиват“ хора.“

„Затова правителството не трябва да чака, изкуственият интелект да започне физически да вреди, а да зададе правилата сега. Когато последствията станат видими, ще е твърде късно“, добави още бизнесменът.

Мъск нарисува предполагаем сценарий на програма, подобна на борсовата търговия, при която обаче се продават произшествия, като сваления от ракета малайзийски самолет над Украйна.

Мнозина биха определили тази хипотеза като сценарий за футуристичен филм на ужасите, но бизнесменът учен беше крайно сериозен. По думите му „Компаниите, които се занимават с разработки в тази област няма да се зарадват от въвеждането на регулация, но тя е необходима“.

„И в миналото е имало унищожителни открития, но те не са представлявали основна заплаха за съществуването на човечеството,“ каза още Мъск.

Това не първият път, когато Мъск предупреждава, че изкуственият интелект е опасен за човечеството. През 2014-та той нарече хуманоидите най-голямата заплаха за хората, а през 2015-та, заедно с други технократи, призова ООН да забрани роботите убийци.

Мъск не е единственият учен, който предупреждава за опасността, която крие развитието на изкуствения интелект. Физикът Стивън Хоукинг, на няколко пъти изказа опасения, че изкуственият интелект може да сложи край на човешкия род.

Препечатка от “Дебати

 

 

(10)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*