Призраци в общественто пространство преди изборите и Hallоween

Една седмица преди местните избори (и две седмици преди заклеймения празник на тиквите Halloween), българския политически елит спретна подобаващ цирк за електората.

Шокиращите новини заваляха от понеделник, когато премиерът Бойко Борисов беше поканен от Прокуратурата, да се обяснява по повод на подадено оплакване от страна на “Протестна мрежа” за руските самолети, които преминаха през българското въздушно пространство преди месец, на път към Сирия. Не че “Протестна мрежа” не бяха прави да протестират за руските самолети, но сигналът им се оказа някак угоден на властта. Премиерът доказа, че у нас има демокрация и видимо доволен посети “Развигор” 1.  А  визитата му може да бъде обобщена с прифраза на популярната римска пословица: “Дойде, видяха се, поговориха”.

След като това не хвана декиш любимия премиерски министър Москов се притече на помощ с идеята за данък “вредни храни”.  И се почнаха едни локуми в медиите дали чипсът и сладоледът са по-вредни от пилетета с хормони и генномодигицираната сьомга. И честно ли е боклучавата, макар и вредна храна за бедните да стане по-скъпа. Но и тази тема се изчерпа, а електоратът никак не се стресна.

Поантата беше поредния публичен скандал, забъркан от на лидера на “Атака”, който нахлул по време на постановка на учебния театър на ВИТИЗ и изиграл отново етюда от миналата седмица, но сега вместо за цигари без бандерол ставало дума за наркотици. Вероятно целта била да сплаши кандидат-актьорите, част от които били свидетели на предишната изцепка на депутата. В крайна сметка те поискали сваляне на имунитета на развилнялия се политик.

Между редовете на тези скандали, от екрана на Нова ТВ изтече не по-малко шокираща информация за търговия с гласове и кандидатури за общински съветници на лица, обявени за общонационалоно издирване. Толкова за политическия процес и начина, по който полицията си върши работата.

А качеството на новините, зависи до голяма степен от качеството на политическия процес. Затова, ако сравним водещите заглавия у нас и в световните медии, ще открием, че България е страната на клюките, в която всичко е възможно, поради липса на прозрачност и достъп до качетсвена информация.

 

 

(17)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*