Димитър Аврамов: Традиционната десница продължава да е фрагментирана

Публикуваме втората част от разговора с политолога Димитър Аврамов, който проведохме след встъпването в длъжност на служебния кабинет, назначен от президента Румен Радев. Припомняме, че Аврамов беше категоричен, че засега няма заявка за на намеса на президента в партийното поле. По думите му служебният кабинет ще изпълни функциите си, като съдейства да има политическа стабилност, ще организира изборите и където има някаква нередности, те ще бъдат посочени. Като потенциална опасност, Аврамов посочи, възможността някои служебни министри да бъдат използвани за политическа пропаганда от БСП.

Възможно ли е БСП да спечелят предсрочните парламентарни избори?

Кой ще спечели изборите – ще можем да отговори едва месец преди изборите, защото все още социологическите проучвания не са излезли. БСП залага много рискова стратегия – обещава всичко на всички. Тръгва с много популистка заявка: ако единия  ден са казали, че спират еврофондовете, на втория ден казват, че спират тока, а на трертия – ще дадем на всеки всичко: пенсии, какво ли не. Това издава липса на фокус. Липсата на фокус не е повод да отрежем шансовете им.

БСП се беше обявила за връщане на прогресивното подоходно облагане, но после се отказа.  Как да разбираме подобно поведение?

Партиите, които си променят позициите, издават липса на твърди виждания какво е важно и какво не е. Това е проблем. Ако БСП продължи да се държи по същия начин и показва колебания, съчетани с неизпълними предизборни обещания, тогава ще й е много трудно. Не можем да кажем „не“ преди някой да е скочил, но можем да му видим „загряваката“. Тя не е повод за оптимизъм – тя също разбират.

Какви да шансовете на десните партии и колаиции?

Има две десни: едното е ГЕРБ, която се превръща в традиционна партия – тя е 10 години на политическата сцена, а това е бариерата, след която можем да кажем „Това е традиционна център-дясно партия“. ГЕРБ имат твърда електорална основа: само преди няколко месеца изкараха около 830 хил. гласа чист партиен вот на президентските избори. (Кампанията на Цачева беше твърда партийна кампания). Първостепенната предизборна задача за тях е да излъчват стабилност. Засега изглеждат по този начин. Но, отново се налага да направим уговорката, че след месец социолозите ще дадат ориентация какво си мислят хората.

А второто дясно, традиционната десница, продължава да е фрагментирана. И ще загуби, защото дребнави лични интереси или политическо его, ще доведе до това, че разумен политически субект, като Реформаторския блок буквално „беше разпаднат“. Разпадането на един субект на 2 или 3 показва ясно, че ще има раздробяване на електоралния потенциал. Това не е добре.

(4)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*