Сблъсък на върха на властта – Кирил Домусчиев срещу Валентин Златев

Очерва се сблъсък на върха на властта: Кирил Домусчиев (КРИБ) плюс Васил Велев (АИК) срещу Валентин Златев (“Лукойл”) и Радосвет Радев (БСК). Какво точно свързва партньорите в двете коалиции засега не е ясно.

Формално, ябълката на раздора е Законът за горивата, срещу който се обяви Домусчиев и така е скара със Златев. Законът, се рекламираше от председателя на парламентарната Комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата – Емил Димитров-Ревизоро като антикорупционен, но се оказа лобистки и предизвика протестите на средния и дребен бизнес.

Нормативният акт беше приет в нарушение на поне една евродиректива, с куп процедурни нарушения в оглавяваната от Ревизоро парламентарна комисия и с привилегированото участие в работните групи на Българската петролна и газова асоциация (БПГА), оглавявана от Златев. Тогавашният вицепремиер, а понастоящем депутат от “Обединени патриоти” Валери Симеонов директно заяви, че законопроектът е “отвратителен”, “лобистки в полза на “Лукойл” и че ще сезира Европейската комисия, която може да стартира наказателна процедура срещу България. Въпреки всичко законът беше приет, но сега наново се надига съпротива срещу него дни преди влизането му в сила.

Всички знаят, че Валентин Златев е моторът на новия закон, заяви пред БНТ шефът на КРИБ Кирил Домусчиев. Коментарът му беше в отговор на решението на БПГА да напусне КРИБ и се присъедини към БСК, след като конфедерацията се обяви за отлагане на влизането в сила на закона до юли 2019. От Асоциацията на индустриалния капитал също осъдиха закона.

И ако Златев има бизнес мотив да прокара новия Закон за горивата, какъв е мотивът на Домусчиев да е против това? Дали се е загрижил за средния и дребен бизнес, до такава степен, че да си разваля отношенията със Златев? Или зад разразилия се между двамата медиен скандал, всъщност се очервават дълбоки разделителни линии във властта. Домусчиев и Златев са доста близки до управлението на държавата и при всички случаи, конфликтът между тях ще има развитие и ще доведе до промени.

Препечатка от “Дебати

(20)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*