Прайд по време на Задушница

Днес e Вселенска Задушница, а казано понашему – Черешова. На този ден почитаме хората, които вече не са сред нас – отслужват се панихиди, ходи се на гробища.  Празникът е подвижен и е в зависимост от Великден – пада се в съботата преди Петдесетница.

И ако за една не малка част от населението, денят е по-скоро с тъжен, то за друга част, която афишира хомосексуалната си ориентация, денят е повод за веселие. На този ден, българската гей общност избра, за да проведе традиционното си шествие, чрез което за девета година се самодемонстрира…Както казва една поговорка – един гледа брадва, друг – сватба.

Повечето сутрешни блокове на телевизиите правят темата “За или против гей парада?” с което наблягат на разделението в обществото.

“За” парада е гей общността, модерните либерални демократи, медиите и популярните интелектуалци (и тези, които още не са достатъчно известни, но силно искат да бъдат), а “против” – съответно от една страна хетеросексуалните, които застъпват мнението “тези какво толкова ми натрапват своята ориентация”, крайно левите или десните, които винаги спорят с либералите. Против еднополовите сексуални отношения е и православната църква.

В един телевизионен разговор по темата участва хомозвезда от няколко риалити формата, за когото се твърди, че е писател. Аз лично не съм чела нищо от него, по-скоро го свързвам с въпросната сексуална ориентация, ексцентрично облекло, хапливи забележки и няколко скандалчета по светски теми.

Интересно е, че за медийната общност е по-важно да се защити парада на хомосексуалните, вместо да се спазва обществено приличие и когато един скърби за починалите си роднини, друг да не празнува всеобщо и демонстативно, независимо от повода.

В телевизионнот студио нароченият за писател коментира, че обществената изява на хомосексуална ориентация е способ да се постигне известност. В подкрепа на тезата си, той цитира няколко имената на родни випове, които освен с любовта към собствения пол, няма с какво друго да се похвалят. И е прав. Излишно е да уточняваме, че риалити звездата е “за прайда” и подкрепя хората, които стават известни като скандализрат обществото.

Казаното от него, обаче, ме кара да се замисля за ролята скандала и борбата за власт, в живота на съвременния човек. Защото преследването на известността чрез отпадане на морални табута е проява на волята за власт. Така през последните 10-15 години бяха създадени голяма част от новите “хуманни” ценности. Тези нови ценности в Европа почиват на идеята за търпимост към различията и мултикутурализъм, и деноминират религията, както и ценностите и забраните, които тя издига.

Днес, хората с хомосесуална ориентация приеха за “добро” да се самообяват на Задушниица, а друга част от обществото, в деня преди Петдесетница, скърбеше за починалите си близки. Дали от това съчетание станахме по-добри или размихме границите? И какво е добродел? Коварен въпрос в контекста на идеята, че човекът е шеф на мировъзданието!

(6)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*